top of page
  • albenacacheva

Златна седмица: какво представляват тези японски празници?


Златната седмица (ゴールデンウィーク) е най-дългата и популярна поредица от национални празници в Япония, които започват от 29 април до началото на май. Въпреки че празниците са само четири, повечето хора използват полагащите им се дни платен отпуск, за да си вземат цяла седмица почивка.


Hideo Matsuyama, изпълнителен директор на Daiei Motion Pictures, измисля това име през 1951 г. Matsuyama забелязва, че продажбите на билети се увеличават през тази празнична седмица повече, отколкото по всяко друго време на годината. Той я нарекъл "Златната седмица" по името на японската радио- и телевизионна фраза "златно време", която описва момента с най-висок рейтинг на слушателите и зрителите.


По време на Златната седмица цялата страна си взема почивка от работа и училище, което прави тази седмица (заедно с японската Нова година) най-популярното време за пътуване - в страната и чужбина. Транспортът е по-скъп, а хотелите са напълно резервирани месеци предварително.


За да ви помогнем в изучаването на японската култура, ви предлагаме кратко обобщение на празниците през Златната седмица в Япония.


1. Ден на Шова

Денят на Шова (昭和の日) се отбелязва на 29 април и първоначално е празник, посветен на рождения ден на император Шова (天皇誕生日). След смъртта на императора през 1989 г. празникът е преименуван на Ден на зеленината (вж. по-долу), а през 2007 г. отново е преименуван на Ден на Шова.


Оттогава той се е превърнал в празник, отбелязващ управлението на император Шова (наричан също император Хирохито) и ерата Шова в Япония. Като се има предвид това, не би трябвало да е изненадващо, че празникът е бил противоречив.


Хората в Япония традиционно отбелязват Деня на Шова, като посещават светилища, Националния мемориален музей на Шова или императорския мавзолей Мусашино в Токио, където е погребан император Шова. Други просто се наслаждават на почивния ден.


2. Ден на конституцията

На 3 май се отбелязва денят в чест на конституцията (憲法記念日) на Япония, създадена през 1947 г. Това е ден, предназначен за размисъл върху демокрацията и управлението. В много вестници се публикува член 9 от японската конституция.


След като Япония обявява безусловна капитулация пред съюзническите сили, американският генерал Дъглас Макартър помага за изготвянето на новата конституция, а японската диета я ратифицира на 24 август 1946 г. Тя е обявена от императора на 3 ноември и влиза в сила на 3 май 1947 г.


Министър-председателят Шигеру Йошида се бори празникът да се отбелязва на 3 ноември, когато е и рожденият ден на император Мейджи. На него не му допада идеята празникът на конституцията да съвпада с началото на съдебните процеси от Международния военен трибунал за Далечния изток, но не постига своето.


Денят на паметта на Конституцията е и единственият ден в годината, в който Националният парламент на Япония се отваря за обществеността с цел обиколка на сградата.


3. Ден на зеленината

На теория Денят на зеленината (みどりの日) е празник, посветен на природата. Възможно е също така да е просто начин да се даде още един почивен ден в чест на противоречивия император Шова.


Денят на зеленината, който се провежда на 4 май, преди се е провеждал на 29 април и е бил създаден, за да замести рождения ден на император Шова. От 1989 г. до 2006 г. 4 май е бил просто "национален ден за почивка". Денят е преименуван на "Ден на зеленината" заради любовта на императора към растенията. През 2007 г. Денят на зеленината се премества на 4 май, а 29 април става Ден на Шова.


Повечето хора го смятат просто за продължение на Златната седмица, но защо да не използвате този повод като възможност да се насладите на красивата природа на Япония с един ден на поход или къмпинг (или глемпинг)?


4. Ден на детето

Денят на детето (こどもの日) се отбелязва на 5 май и датира от периода Нара, когато е бил известен като Tango no Sekku. Първоначално е наричан "Ден на момчетата" и се отбелязва в чест на синовете и техните бащи като аналог на Хинамацури. През 1948 г. той е преименуван на Ден на детето, за да се честват всички деца и да се признаят бащите и майките като равноправни членове на семейството.


В дните преди и след Деня на детето в цялата страна семействата издигат знамена във формата на шаран, за да отпразнуват здравето, щастието и личността на своите деца.


По традиция на върха на стълба за знамената се развява голям черен шаран, известен като magoi, който представлява бащата. На второ място се поставя червен шаран, който представлява майката, а след него - син шаран, който е символ на първородното дете. За всеки син или дъщеря се добавят още шарани.


Това идва от китайския мит за златна рибка "кои", която плува нагоре по водопада, за да се превърне в дракон. Може да видите и семейства, които показват кукли и шлемове на самураи, символизиращи силата и духа на децата им.


Източник: GaijinPot Blog

Comments


bottom of page