top of page
  • albenacacheva

Световните медии отразиха 10-ата годишнина на мегахита "Gangnam Style“


Мегахитът на певеца и рапър Psy "Gangnam Style" отново получи голям световен отзвук, този път по повод 10-годишнината от създаването си.


На 15 юли американската медия CNN публикува статия, озаглавена "Gangnam Style" на 10 години: "Как хитът на Psy разпространи корейската култура в световен мащаб", в която се посочва:

"Успехът на "Gangnam Style" се смята за основен катализатор на "корейската вълна", или "hallyu" - термин, който описва скорошното разпространение на корейската култура в международен план."

В интервю за CNN Psy заяви:

"Това е моят единствен гигантски трофей. Но ако се върна назад във времето, мисля, че просто ще го направя отново, по същия начин."
"Разбира се, класиранията и чупенето на рекорди са страхотно чувство. Гордея се и с тези моменти, но да общуваш с публиката, да споделяш това преживяване, е нещо, което дори не мога да опиша. Чувствам се невероятно горд и удовлетворен в този момент."

Същия ден вестник " Los Angeles Times" публикува материал със заглавие

"Помните ли "Gangnam Style"? Десет години по-късно взривилият ни хит все още държи рекорд в YouTube". В материала се посочва:

"'Gangnam Style' на Psy, хитът, от който никой не можеше да избяга през 2012 г., все още продължава да очарова."

Националното обществено радио на САЩ също отрази десетата годишнина на песента в предаването си "Morning Edition", като съобщи:

"След "Gangnam Style" Южна Корея се превърна в попкултурна сила тук, в САЩ." Сетете се за к-поп групата BTS, " Squid Game" на Netflix или филма "Parasite", който стана първият неанглоезичен филм, спечелил "Оскар" за най-добър филм.

На 16 юли NBC подчерта, че "Gangnam Style" е първият видеоклип, достигнал един милиард гледания в YouTube, и спомена, че оттогава десетки други музикални клипове са достигнали един милиард гледания, обхващащи различни жанрове и поколения, след важния момент на Psy.


В изявление за YouTube Psy сподели:

"Да бъдеш първият изпълнител, достигнал един милиард гледания в YouTube, беше изключително усещане преди 10 години и продължава да е такова и днес", като добави:
"Да изиграеш роля в проправянето на пътя на всякакъв вид музика към преодоляване на границите е истинска чест."

Като заглавна песен на шестия студиен албум на Psy, "Gangnam Style" е пусната на 15 юли 2012 г. и става първото видео в YouTube, достигнало един милиард гледания. Той е и първият к-поп изпълнител, чиято песен остава на второ място в класацията за сингли на Billboard 100 в продължение на седем последователни седмици.


Източник: Korea.net


コメント


bottom of page