top of page
  • bknsashka

(G)I-DLE, ITZY, TWICE, LOONA, Red Velvet: Женските групи, които могат да пробият в САЩ през 2021


В продължение на много години к-поп звездите, които са успели в Америка - поне според класациите на Billboard - са до голяма степен мъже, които или работят самостоятелно, или работят в група. Имена като BTS, PSY и SuperM доминираха в първата вълна от корейски музиканти, които натрупаха огромни продажби и направиха история, но с началото на 2021 г. изглежда, че това най-накрая ще бъде годината, в която жените от тази част на света ще започнат дългоочакваното си (и отдавна закъсняло) влияние в класациите. Разбира се, някои певци и групи са печелили важни и впечатляващи победи в класациите на САЩ, но има толкова много други таланти, които американците все още не са открили. Ето пет южнокорейски момичешки групи, които имат страхотен шанс да пробият в Америка през 2021 година.


1. ITZY


Досега успехът на ITZY се съдържаше само в световните класации на Billboard и тези, разпространени в Канада, но това не означава, че не ги очакват по-големи възможности на хоризонта. Миналата пролет песента им 'WANNABE' разби канадския Hot 100, който прилича на Billboard, въпреки няколкото разлики. Ако групата може да се представи толкова добре само на няколко мили на север, кой би предположил, че скоро няма да повторят това постижение и на юг?
2. TWICE


Подобно на шепа южнокорейски групи, TWICE достигнаха първото по рода си място на Billboard 200 през 2020 г., но за разлика от повечето си съвременници, те успяха да запратят две различни заглавия в таблото през тази календарна година. Първо, през юни песента им 'MORE & MORE' едва се промъкна в класацията, достигайки номер 200 за една седмица. След това, точно когато годината беше към края си, последният им албум 'Eyes Wide Open' значително подобри позицията си, отзовавайки се на 72-ро място. Със скоростта, с която се изкачват нагоре в класацията с най-значими албуми в САЩ, може да се предположи, че следващият им албум ще се представи много по-добре, може би дори ще пробие в топ 40 (или по-нагоре).
3. LOONA


В края на 2020 г. LOONA, които имат масивна и силно отдадена фен база, достигаща до всяка точка на планетата, дебютираха на Billboard 200 с третия си албум '12:00', като той се приземи под номер 112 за няма и време. Същото заглавие почти разби първите 10 в списъка с най-добри продажби на албуми, което е добър знак за тях. Ако кратката им серия може да се открои като едно от най-продаваните издания на най-големия музикален пазар в света, то бъдещето им определено е светло. На 2-ри февруари LOONA направиха история, дебютирайки сингъла си 'Star' под номер 40 в класацията Pop Airplay на Billboard, което ги прави едва шестия по рода си южнокорейски музикален акт, който се появява в конкурентния списък..
4. (G)I-DLE


Въпреки че те сами са създали разнообразие от отлична музика, (G)I-DLE са отбелязали и няколко важни положения в мнозина класации на Billboard заедно с виртуалната к-поп група K/DA. Те за пръв път се появиха през 2018 с хитовото парче 'POP/STARS', което беше нещо като изненадващо попадение за няколко класации, но последващите издания, публикувани през 2020 г. само затвърдиха статута им на предпочитани от слушателите. През септември с помощта на K/DA (ft. Bea Miller), (G)I-DLE се завърнаха в топ 40 на класацията за продажби на дигитални песни със сингъла 'The Baddest', който им даде най-високата позиция някога, тъй като достигна 28-мо място в тази за продажби на дигитални песни в световен мащаб. Също така 'The Baddest', и 'MORE' (друга песен на K/DA, с участието на Madison Beer, Jaira Burns и Lexie Liu) оглавиха класацията, увеличавайки броя на лидерите си в класациите.


(G)I-DLE сами попаднаха на няколко позиции в световната класацията за продажби на дигитални песни през 2020 г. и вече са събрали допълнителна топ 10 позиция през 2021 г., тъй като новата им песен 'HWAA' достигна точно до номер 8, без да губи излишно време.
5. Red Velvet

От всички споменати момичешки групи тук, Red Velvet привидно най-дълго разтърсват класациите на Billboard. За първи път те се появиха във всеки списък през 2014 г. и тези дни непрекъснато разпространяват хитове и успешни албуми. Сега те са събрали повече от 20 участия в класацията за световни продажби на дигитални песни, спечелвайки още една челна позиция в началото на 2021. През изминалата година групата проби в топ 40 в списъка с най-добри продажби на албуми с тяхната колекция 'The ReVe Festival: Finale', която достигна до 40-то място. Може би смятате, че тези моменти не са достатъчни за празнуване. Двете членки известни като дуото на Red Velvet - Irene и Seulgi, пуснаха своя албум 'Monster' през юли и почти влязоха в топ 40 на най-продаваните албуми, докато други две парчета от краткия проект на юнита влезе в топ 10 на световната класацията за продажби на дигитални песни.
Източник: Forbes

コメント


bottom of page