top of page
  • Team BKNews

Какво да не правите по време на месеца на духовете?


Според китайските традиции седмият месец от Лунния календар е Месецът на духовете, който тази година започна на 8 август и ще продължи до 6 септември, а самият фестивал се нарича Фестивалът на гладните призраци и се пада на 22 август.


Произлиза от таоизма и будизма и се отбелязва не само в Китай, но и в други азиатски страни като Корея, Япония, Виетнам и т.н. Най-важното обаче е, че портите на ада се отварят и призраците са свободни да обикалят земята, търсейки храна и забавление. Вярва се, че това са предци, които не са били изпратени както трябва след смъртта и не им е била отдадена почит. Затова членовете на семействата им правят молитви, предлагат храна и напитки и изгарят банкноти, а освен това и непознатите се опитват да ги омилостивят, за да не им донесат нещастие.


Независимо дали сте суеверни или не, има неща, които е препоръчително да избягвате да правите с цел да не разгневявате починалите:


Ако си правите селфита през този период, е възможно да не сте сами. Вярва се, че камерите се превръщат в капан за призраци, а пък ако сте в група от трима души и се снимате – че човекът по средата ще умре първи.


Не си говорете сами


Задръжте мислите в главата си, защото в противен случай може да получите непоискан отговор от призраците, които ще го приемат като възможност за разговор.Нощта е времето, когато витаещите души са най-силни заради ин енергията от луната. Ето защо е най-добре да гледате филм вкъщи, отколкото да излезете на вечерна разходка. Това важи особено за децата и бременните жени, които привличат духовете. Още повече не свирете с уста и не тананикайте, а в случай, че чуете непознат глас да ви вика или някой ви потупа по рамото, не се обръщайте.Намерите ли монети или други предмети по улиците, това може да значи, че принадлежат на призрак или е средство за обладаване на човека, който ги докосне.Това може да е малко трудна задача, имайки предвид сезона, но вярването е следното: когато някой умре, се освобождава ново място за прераждането на призрака. В такива случаи те се опитват да удавят хора в басейни.Това се отнася по-конкретно за китайските оперни изпълнения и getai (шоу от типа на концерт), на които местата най-отпред са запазени за невидими гости, така че, ако не виждате надалеч, сложете очилата си и се насладете от разстояние.


Да, вероятно ще се наложи и да съобразите облеклото си с месеца, тъй като тези цветове привличат вниманието на призраците. Вземете предвид и друго: хората с обувки на висок ток е по-вероятно да бъдат обладани заради енергийната точка под глезените, а черният лак може да накара призраците да си помислят, че сте част от тях, защото и техните нокти са черни.Когато двама души се женят, едва ли искат непоканени гости. Затова не се излагайте на риск и го оставете за по-късна дата. Не е препоръчително и да се ходи в болници, да се правят операции и да се ходи на погребения, освен ако не е крайно необходимо.


Има още много неща, за които се смята, че трябва да се избягват, докато духовете са активни, от убиване на насекоми, пътуване в чужбина за ваканция, преместване в нов дом, простиране на дрехите навън до такива, свързани с ритуалите, като докосване или стъпкване на храна насред пътя, чиято цел е да успокои мъртвите души. В зависимост от личните вярвания на човек, е възможно той да залага на сигурното и да се съобразява с горепосоченото.

Comments


bottom of page