top of page
  • Team BKNews

Българската песен, която послужи за вдъхновение на аниме филма „Ghost in the Shell”


Българската традиционна музика е толкова тайнствена и величествена, че не е случайно, че се е превърнала във вдъхновение на много продукции, които искат да бъдат запомнящи се.


Не много хора обаче знаят, че националната ни гордост - хорът "Мистерията на българските гласове" - е и част от опънинга на популярния аниме филм „Ghost in the Shell” от 1995 година.

Потребител във форума Reddit посочва, че песента, вдъхновила саундтрака, е именно тази:

Относно това как дошла идеята, японският композитор Кенджи Кауай разказва:

Беше като черно-бял свят за мен. Чудех се дали няма да е по-добре да добавя гласове. По това време Българските гласове започнаха да стават известни. Помислих си, че ще е интересно да добавя тези гласове към ритъма на барабаните. След като говорих с няколко души там, те казаха, че това са фолклорни песни, че не е типът музика, която слагаш в партитура.

Той не е сигурен дали ще се получи добре, но след като чува японска певица, изпълняваща японска народна музика, решава, че резултатът би могъл да е интересен.

Първоначално "Minyo" се пееше само от един човек. Опитах се да го направя в хор, след това го слушахме с г-н Оши /режисьор на филма/ и осъзнахме, че е добро.

Колебанията изчезват след признанието, което композиторът получава във Франция:

В деня на прожекцията никой не можеше да каже ясно дали му харесва, или не. Не знаехме какво да правим...След това посетих събитие във Франция, на което хората дойдоха да ме поздравят за работата ми по „Ghost in the Shell”. Бях толкова изненадан, защото ми беше за първи път, но бях много щастлив. Помня го до ден днешен.

Какво още разказва той, можете да гледате тук:
Comments


bottom of page