top of page
  • Sakura

12 места в Kyushu, които са като излезли от филм на "Гибли"

Актуализирано: 2.01.2023 г.


Kyushu, най-южният от четирите основни острова на Япония, може да се похвали с невероятна история и култура на хранене. Но чудесата на Kyushu не свършват дотук, тъй като този регион на Япония изобилства от природни пейзажи и места за разглеждане, толкова вълшебни, че изглеждат като от сцени на филм на "Гибли". Така че, ако някога сте се чудили как можете да посетите истинските локации, вдъхновили Миядзаки, сте на точното място! В тази статия ще разкрием света на "Гибли" с тези 11 места в Kyushu:


Пекарната Kiki's Delivery Service

Истинската версия на легендарната пекарна от Kiki's Delivery Service на студио "Гибли" се намира в градчето Yufuin Floral - живописен район, известен с горещите си извори и заобикалящата природа. Yufuin Floral Village е зона за развлечения и пазаруване, напомняща за атмосферата на европейската провинция с причудливи алеи, украсени с цветя, и малки сгради, които изглеждат така, сякаш са излезли направо от приказка. Пекарната на Кики е част от колоритния пейзаж на градчето и е създадена по пекарната, видяна във филм на "Гибли", където главната героиня - вещицата Кики - работи, като доставя хляб с метла, след като се изнася от дома на родителите си. Точно като във филма, истинската пекарна предлага вкусен хляб и сладкиши, както и шанса да поздравите Джиджи – говорещата черна котка на Кики.


Магазинът Donguri no Mori

След като можете да откриете пекарната на Кики, има ли и магазин на студио "Гибли" в района? Отговорът е да! За щастие, един от магазините на "Гибли" е удобно разположен в Yufuin Floral Village! Магазинът Donguri no Mori е малка дървена къщичка, заобиколена от зеленина, в която можете да намерите стоки и сувенири на студио "Гибли". Когато напълните стомаха си с вкусните сладкиши от пекарната, можете да прекарате малко време в разглеждане на чаровното градче.


Гората на Тоторо

Истинската гора на Тоторо може да бъде открита в района Itoshima във Fukuoka, тропическо убежище с очарователен плаж, девствена природа и няколко кафенета, достойни за Инстаграм! Намира се в парка Keya no Oto и е била вдъхновение за тучната зелена природа, която е често срещана в My Neighbor Totoro. Гората е толкова подобна на тази във филма, че може да си помислите, че ще срещнете Тоторо, докато се разхождате сред гъстата растителност. Докато изследвате тунели, направени от сложни клони и мистериозни пътеки, покрити с листа, със сигурност ще се почувствате като Мей, преследваща духа на гората на "Гибли"!


Спирката Takaharu Tonari no Totoro

Някога мечтали ли сте си да срещнете Тоторо в истинския живот? На тази спирка можете да почакате автобуса заедно със сладкия дух от гората! Чакащ в красивата провинция в префектура Miyazaki, този Тоторо е създаден от двойка баба и дядо, които искали да направят нещо забавно за внуците си, но оттогава е хит в интернет.


Всяка година безброй туристи го посещават, за да си направят снимка, докато държат чадър, за да пресъздадат известната сцена в My Neighbor Totoro. Ако сте забравили да си донесете чадър, не се притеснявайте! Вече се предлагат червени чадъри под наем, както и се продават omikuji - късмети, написани на късчета хартия, и пощенски картички за малкото 100 йени.


Забележете обаче, че този Тоторо се намира в частна собственост, така че бъдете уважителни, когато посещавате и снимате. Забранени са посетителите през вечерта.


Yakushima

Кедровата гора, растяща на усамотения остров Yakushima, е едно от най-големите вдъхновения за неземния естествен пейзаж на "Принцеса Мононоке". Дом на едни от най-старите дървета в света (най-древното от които може да е на възраст над 7000 години), реалното местоположение на принцесата Мононоке на студио "Гибли" въплъщава мистерията и дивата природа, която се наблюдава във филма, като служи за перфектен фон за удивителния японски фолклор, показан от Миядзаки. По-конкретно, мистичната среда на Shiratani Unsuikyo Ravine, покрита с тъмнозелен мъх, е толкова магическа, че посетителите може да почувстват, че ще срещнат същите духове и същества, които преди са виждали в "Принцеса Мононоке".


Гората Sasaguri в университет Kyushu

Разположена в западната част на университет Kyushu, гората Sasaguri е друга репрезентация на гората, на която се наслаждаваме в "Принцеса Мононоке". Сигурно си спомняте, че някои от най-удивителните сцени във филма се развиват в в полупотопена гора – вдъхновена е от крайбрежната гора Sasaguri от плешиви кипариси. Тъй като това дърво може да расте потопено в блато, то отразява зелените си нюанси върху водата, затова мястото запазва магическата аура, перфектна за теми като духове и японски фолклор.


3 000-годишното дърво към светилище Takeo

Първоначално построено през 735 г. в подножието на планината Mifuneyama, светилището е било място, предназначено за молитви за мира на региона. В светилището се помещава голямото камфорово дърво на Takeo, 3 000-годишно свещено дърво, където се смята, че обитават боговете. 27-метровото дърво крие кухина в ствола си с обиколка от 20 квадратни метра. Този внушителен размер, гигантските корени, простиращи се в мъхеста земя, и бамбуковата гора на заден план подчертават тържествената му фигура. При наличието на такъв внушителен пейзаж със сигурност ще се почувствате като един от героите в "Принцеса Мононоке".


Светилището Kamishikimi Kumanoimasu

Светилището Kamishikimi Kumanoimasu въплъщава цялото мистично усещане на "Принцеса Мононоке", благодарение на удивителното си местоположение: буйна гора от впечатляващи кедрови дървета. Пътят към светилището е осветен от древно стълбище, осеяно с каменни фенери и порти torii, покрити с мъх. Мястото е почитано от хилядолетия благодарение на уникалните си природни дадености, които карат местните да го идентифицират като място източник на сила.


Железопътната линия Spirited Away

Префектура Kumamoto също е дом на едно от истинските места в Spirited Away. Nagabeta Seabed Road е подводен път, на който стълбове излизат от водата, което незабавно ви напомня на железопътната линия, появяваща се в Spirited Away, когато Чихиро и No Face се качват на влак, пътуващ по повърхността на морето. Благодарение на магическия ефект на прилива, локацията е видима по време на отлив, докато изчезва по време на прилив. Най-доброто време за посещение на Nagabeta Seabed Road е по залез слънце, когато водата е оцветена в топли нюанси, перфектно пресъздавайки една от най-емблематичните сцени в Spirited Away.


Пътят Laputa

Твърди се, че този криволичещ път в префектура Kumamoto е реалното местоположение на пътя, който води до плаващия замък Лапута в "Замъкът в небето" на "Гибли". Официално известен като Път 339 или Път на млякото (заради броя на кравите, които могат да се видят в района), този живописен път в Kyushu си е спечелил прозвището Пътят на Лапута поради приликата си с емблематичната природа на "Гибли". Намира се отстрани на планина с панорамна гледка към оживени пасища, простиращи се във всяка посока. Особено много напомня на "Замъкът в небето", когато облаците покриват близката равнина и изглежда, че пътят се носи в небето.


Роботът Nobeoka Laputan

Крайбрежието на река Kitagawa в град Nobeoka сега е убежище на древния робот, който някога е живял в плаващия замък на Лапута. Заобиколен от буйната природа на региона, емблематичният робот на "Гибли" мирно чака заедно с една от сладките лисичи катерици на Лапута, мистериозните духове kodama от "Принцеса Мононоке" и странния No Face от Spirited Away. Тъй като е рай за редки животни и растения, както и благословен с топло време, природният пейзаж на Nobeoka идеално съответства на магическата атмосфера, на която феновете се наслаждаваха, гледайки "Замъкът в небето". Роботът Laputan е построен тук, за да пази децата, живеещи в района, с надеждата, че в бъдеще още повече деца ще могат да прекарат приятен ден в игра сред зелената околност!


Руините Лапута

Разположени на остров Tsushima, руините се смятат за друго вдъхновение за небесния замък на Гибли. На реалното място на плаващия замък посетителите ще се натъкнат на изоставени тухлени сгради, погълнати от природата, и руини, обвити в растителност. Първоначално използван за военни цели, на острова има 30 военни крепости, построени от 1887 до 1945 г., които сега създават очарователно пространство с ретро атмосфера. Отдалеченият остров Tsushima също е рай за туристите благодарение на своите древни гори и планини с панорамни гледки, както и златна мина за любителите на плажа, които могат да се насладят на голям брой зашеметяващи морски пейзажи.


Източник: Tsunagu


Comments


bottom of page