top of page
  • albenacacheva

Германската икона Юрген Клинсман е новият старши треньор на мъжкия футболен отбор на Южна Корея


Юрген Клинсман, германският герой от Световната купа, който е синоним на успеха на страната през 90-те години на миналия век, е назначен за нов старши треньор на мъжкия национален отбор по футбол на Корея.


Корейската футболна асоциация (КФА) съобщи в понеделник, че Клинсман се е съгласил на договор, който ще го отведе до Световното първенство по футбол през 2026 г. Финансовите условия на сделката не бяха оповестени. КФА заяви, че Клинсман ще пристигне в Корея следващата седмица и се е съгласил да живее тук за срока на договора си.


58-годишният Клинсман ще направи своя дебют като треньор на Корея на 24 март в приятелска среща срещу Колумбия в Ulsan, на около 30 км югоизточно от Сеул. След това корейците ще приемат Уругвай четири дни по-късно в Сеул.


Клинсман ще наследи Пауло Бенто, който изведе Корея до 16-ия кръг на миналогодишното Световно първенство в Катар, с което завърши над четиригодишното си управление. По време на турнира Клинсман беше член на Техническата изследователска група на ФИФА.


Клинсман съдейства на Западна Германия за спечелването на Световната купа на ФИФА през 1990 г. Смятан за един от най-великите играчи в историята, Клинсман е първият играч, отбелязал поне три гола на три последователни световни първенства.


По време на звездната си треньрска кариера, той е треньор на мъжките национални отбори на Германия, а след това и на САЩ. Под негово ръководство Германия завършва на трето място на Световното първенство през 2006 г., а САЩ достигат до 16-ия кръг на турнира през 2014 г.


Освен Световната купа през 1990 г., Клинсман печели и Европейското първенство през 1996 г.


Играл е на Летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Вкарва два гола срещу Корея при победата на Германия с 3:2 в груповата фаза на Световното първенство по футбол през 1994 г. в САЩ.


Завършва международната си кариера с 47 гола в 108 мача.


Бившият нападател е играл за няколко клуба в Европа, най-вече за VfB Stuttgart и Bayern München в Германия, Inter Milan в Италия и Tottenham Hotspur в Англия.


От КФА съобщиха, че Михаел Мюлер, ръководител на Комитета за националния отбор, който наблюдаваше процеса на назначаване, ще проведе пресконференция във вторник в 14:00 ч. относно назначаването на Клинсман.


Източник: The Korea Times

bottom of page