top of page
  • bknmoni

Министърът на равенството между половете разкритикуван заради коментари за убийството с преследване


Министърът на равенството между половете и семейството Kim Hyun-sook беше подложена на критики заради неуместните си забележки относно скорошно престъпление, свързано с преследване, което според нея "не е сексистко престъпление от омраза".


28-годишна служителка на метрото в Сеул беше намушкана до смърт от Jeon Joo-hwan, 31-годишен, бивш колега на жертвата, вечерта на 14 септември в женска тоалетна на гара Sindang на линия 2 и 6 на метрото в Сеул. Трагичният инцидент се е случил само един ден преди изслушването на Jeon, за да бъде осъден по обвинения в преследване, тормоз и незаконно заснемане на жертвата, предизвиквайки обществен гняв заради неуспеха на правителството да предотврати престъплението въпреки затегнатите закони за наказанието на преследвачите. По-конкретно Министерството на равенството между половете беше подложено на тежки критики, че съществуващите му мерки не са успели да предложат навременна защита на жертвата, въпреки че тя е подала две жалби - първата през октомври 2021 г. и втората през януари тази година. По време на посещението си в гара Sindang миналия четвъртък, в отговор на въпросите на репортери дали престъплението трябва да се разглежда като сексистко престъпление от омраза, Kim отговори:

"Не мисля така. Не съм съгласна този случай да се разглежда в рамката мъже срещу жени."

Тази забележка предизвика незабавна критика от групи за правата на жените, които твърдят, че близо 80% от жертвите на преследване са жени и следователно се класифицира като престъпление от омраза срещу жени, акт на насилие срещу жени, вкоренен в системно неравенство между половете и дискриминация. Kim подхрани допълнителна реакция с коментарите си, че убийството може да не се е случило, ако жертвата е била по-наясно с мерките за защита, предлагани от нейното министерство.


"Трагичният инцидент можеше да бъде предотвратен, ако жертвата знаеше, че може да потърси помощ на горещата линия на нашето министерство 1336 и беше получила защита по отношение на жилище и правни средства." - каза тя по време на заседание на Народното събрание във вторник.

"Не това е въпросът." - казва депутатът Kim Han-gyu от Демократическата партия на Корея.
"Ролята на правителството трябва да се съсредоточи върху отделянето на преследвача от жертвата, вместо да уведомява жертвата как може да получи защита. Звучи много проблематично, че Министерството по въпросите на равенството между половете очаква жертвите да се защитават сами."

Малката прогресивна партия Jinbo и Зелената партия, заедно с членове на феминистки групи, проведоха митинг в понеделник, осъждайки безчувствените забележки на Kim, призовавайки да подаде оставка.


"За кого говори министърът на равенството между половете? Тя трябва да поеме отговорност (за своите забележки), които отричат същността на убийството, и да се оттегли от поста." - каза представителят Yoon Hee-sook от партията Jinbo.


Междувременно депутатите от управляващата Партия на властта на народа защитиха Kim, като казаха, че е неуместно сексизмът да се свързва с последния случай на убийство с преследване.

"Изключително неуместно е да се използва трагичният инцидент за предизвикване на конфликти между половете." - написа представителят Kwon Seong-dong във Facebook.
"Гнусните престъпници могат да бъдат както мъже, така и жени, а и двата пола могат да станат жертва на насилствени престъпления. Погрешно е тълкуването да се нарича сексистко престъпление от омраза само защото жертвата е била жена."

Източник: The Korea Times

留言


bottom of page