top of page
  • albenacacheva

След едногодишно прекъсване: какво можем да очакваме от (G)I-dle?След почти едногодишно отсъствие от музикалната сцена и след напускането на един от членовете ѝ, момичешката група (G)I-dle се завръща с новия си албум на 14 март.


Групата за първи път съобщи новината в края на миналия месец, като качи в социалните мрежи постер с мишена за стрелба с думите "I Never Die" - името на първия ѝ студиен албум.


Водеща в албума с девет песни е "Tomboy". Soyeon отново е посочена като продуцент на заглавната песен. а Minnie и Yuqi - като автори на текстове и композитори за сайдтраковете "Already", "Polaroid", "Escape" и "Liar".


Въпреки че не е обявено много за предстоящия албум на групата, това е първото LP след дебюта им.(G)I-dle дебютира като многонационална група под егидата на Cube Entertainment през 2018 г. с първия си мини-албум "I am". А седмица след издаването му групата достигна до Gaon Digital Chart и получи първата си победа в музикалното предаване "The Show". Също така (G)I-dle влезе в класацията Social 50 Chart на Billboard, заемайки 36-о място, и завоюва шест награди за дебют на годината.


Също така групата участва и в саундтрака на драмата на tvN "Her Private Life" през 2019 г. с песента "Help Me" . През същата година се завръщат със самостоятелния си албум "I made", като пусна на бял свят песента "Senorita", базирана на танго.


(G)I-dle затвърди присъствието си като изпълнител, като участва в предаването "Queendom" на Mnet, където шест женски групи - Mamamoo, Oh My Girl, вече разпуснатата Lovelyz, AOA и G(I)-dle - се състезаваха една срещу друга. Mamamoo стана победител в първия сезон на шоуто.


Макар че тогавашната шестчленна група завърши на трето място, тя опроверга схващането, че момичешките групи правят само сладникава музика, а напротив - с пламенните си изпълнения, които засягат емоции като гняв и разкаяние, убедиха публиката в обратното.


По време на първия предварителен кръг на програмата, групата изпълни римейк версия на "Latata", дебютната им песен, а за втория кръг заложи на "Fire" на 2NE1. За третата си мисия (G)I-dle бяха помолени да преаранжират музика, избрана от техните фенове, и показаха мрачна версия на "Put It Straight", а за финал изпълниха "Lion".


След като получиха по-голямо признание като музиканти от шоуто, G(I)-dle се стремяха към повече през 2020 г.


Групата издаде японска и английска версия на "Latata" съответно през март и май, а през април пусна третото си EP, "I trust", което вдъхна живот на емблематичния им слоган "Oh my god". Групата също така проведе първия си в историята концерт "2020 (G)I-dle Online Concert 'I-Land: Who Am I" през юли и същия месец пуснаха песента си "i'M The Trend".


(G)I-dle придаде свеж привкус на музиката си с летния хит "DUMDi DUMDi" през август. Групата участва и в поредица от сътрудничества с виртуалната момичешка група K/DA за тематичната песен на играта League of Legends.


К-поп изпълнителите продължиха да разширяват своя хоризонт, като през януари 2021 г. издадоха четвъртото си EP "I burn" и дигиталния сингъл "Hwaa". Те също така си партнираха с продуцента GroovyRoom за песента "Last Dance".


Последните две години несъмнено бяха успешни за групата, но бяха помрачени от скандалите около нейния член Soojin, която междувременно напусна групата.


Обвинения срещу певицата започнаха да се появяват през февруари 2021 г., когато няколко анонимни интернет потребители обвиниха 23-годишната Soo в тормоз на свои съученици в гимназията, включително актьора Seo Shin-ae. Първоначално Soojin и компанията решават да отхвърлят обвиненията, но тя е трябвало да спре дейността си с групата.


През август миналата година Soojin напусна групата, шест месеца след като обвиненията се появиха онлайн. Компанията потвърди чрез съобщение за пресата, че агенцията е решила Soojin да напусне групата и (G)I-dle ще продължи дейността си с останалите петима членове.


В събота Cube Entertainment обяви напускането на Soojin от лейбъла. Компанията заяви, че ексклузивният договор между певеца е официално прекратен. Тя добави, че и двете страни са се опитали да разкрият истината за скандала, повдигнат през февруари миналата година, чрез полицейско разследване, а полицията е прекратила делото, след като не са били открити доказателства в подкрепа на обвиненията.

Останалите членове - Minnie, Miyeon, Soyeon, Yuqi и Shuhua - продължиха промоциите си като група, но за първи път издават албум в този петчленен състав.


По време на прекъсването на групата членовете ѝ продължиха соловите си кариери. Soyeon, рапърът и продуцент на групата, участва в соловата песен на Ravi "ANI" през декември миналата година и беше ментор в програмата за прослушване "My Teenage Girl".


Miyeon се среща с фенове всяка седмица като водеща на музикалното предаване на Mnet "M Countdown". Тя също така разшири актьорското си портфолио с уеб драматичния сериал "Replay: The Moment When It Starts Again" и "Adult Trainee" миналата година. Чуждестранните членове на групата Yuqi, Shuhua и Minnie поддържаха дейността си в Тайланд, Тайван и Китай.


Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page