top of page
  • albenacacheva

Чужденците, пребиваващи в Южна Корея, надхвърлиха 2 млн. на фона на отминаващата пандемия


Броят на чужденците, пребиваващи в Южна Корея, се е увеличил до над 2 млн. души през миналия месец за първи път от началото на 2021 насам, сочат данни за имиграцията от четвъртък.


Според данните на Бюрото за имиграционна политика към Министерството на правосъдието през май в страната са пребивавали 2 012 862 чужденци, което е първата цифра над 2 млн. души от февруари миналата година.


Спрямо предходния месец процентът за май бележи ръст от 1,3 %, или 25 612.


Задвижвано от притока на туристи и работници имигранти, чуждестранното население с краткосрочен и дългосрочен престой за първи път достигна границата от 2 милиона през юни 2016 г. и продължи да нараства до рекордните 2,52 милиона през декември 2019 г.


Броят им започва да се понижава през първия месец на 2020 г. поради настъпването на COVID-19 и падна под от 2 милиона през март миналата година.


От общия брой на чужденците към май 2022 около 424 000 души са на краткосрочен безвизов престой, който позволява на посетителите да останат до 90 дни в Корея с цел пътуване или посещение. Това е увеличение с 1,8% спрямо предходния месец.


Около 1,58 милиона други лица са били на дългосрочен престой, което е с 1,2% повече от преди месец.

"Ако това темпо на възстановяване се запази, се очаква около следващата година броят на чужденците да се върне на нивото отпреди пандемията - 2,5 млн. души", отбеляза служител на имиграционната служба.

Източник: Yonhap

bottom of page