top of page
  • Team BKNews

Смъртоносни наводнения в Китай взеха жертви


Най-малко 25 души са починали в засегнатата от наводненията централна провинция Хънан, голяма част от тях в метрото в Джънджоу, като се прогнозират още дъждове.

Около 100 000 души са евакуирани в Джънджоу, индустриален и транспортен център, където железопътните и пътните връзки са били нарушени. Язовирите са прелели до предупредителни нива и хиляди войници участват в спасителните усилия в провинцията.


Дванадесет души загинаха, а повече от 500 бяха заведени на сигурно място след наводнение на тунела на метрото, съобщиха държавните медии, докато изображенията в социалните мрежи показват, че пътуващите с влакове са потопени в дълбоки води в тъмното.

Водата достигна до гърдите ми. Наистина бях уплашен, но най-ужасяващото нещо не беше водата, а намаляващият приток на въздух. - споделя в социалната мрежа оцелял


Най-малко 25 души са загинали при проливните дъждове, обхванали провинцията от миналия уикенд, а седем са изчезнали, казаха служители на пресконференция в сряда.

Медиите съобщават, че загиналите включват четирима жители на град Гуни, разположен на брега на Жълтата река като Джънджоу, след като много домове и сгради бяха разрушени заради дъждовете.


Още дъжд се очаква в Хънан следващите три дена и армията е изпратила повече от 5 700 войници и персонал, които да помогнат в търсенето и спасяването.


От събота до вторник в Джънджоу са паднали общо 617 л/кв.м, което доближава средните годишни валежи от 640.8 л. Само за три дена пък валежите са такива, каквито се виждат веднъж на хиляда години.


Смята се, че това е свързано с глобалното затопляне, а професор Джони Чан допълва:

Такива крайни събития с времето е възможно да станат още по-чести в бъдеще. Правителствата трябва да създадат стратегии, за да се адаптират към такива промени.

Междувременно много китайски звезди дариха средства, за да подпомогнат пострадалите от наводненията, както и призовават другите да го направят:

Източник: Reuters, c-drama tweets

Comments


bottom of page