top of page
  • albenacacheva

Корейските музикални фестивали предизвикват дебат за разхищението на вода в условията на суша


Тъй като в Южна Корея цари тежка суша, все повече хора се питат дали е уместно да се организират летни фестивали, при които се използва огромно количество вода за развлекателни цели.


Певецът PSY, който получи световна слава с хита си от 2012 г. "Gangnam Style", ще проведе серия от концерти от 9 юли, на които ще се използва вода. Характерните за него концерти "Summer Swag", които не можеха да се проведат близо три години заради пандемията от COVID-19, ще се състоят в осем града, включително Сеул, Пусан, Тегу и Сувон, до 27 август.


Новината развълнува многобройните фенове, уморени от пандемията, които с нетърпение очакваха да присъстват на изключително енергичните концерти на PSY, в преди привличали по около 20 000 души на концерт. Но немалко хора изразяват загриженост, че концертите на певеца ще разхищават вода, докато Корея се бори с нейния недостиг. През април PSY разкри в токшоуто на MBC "Radio Star", че за всеки концерт е използвал около 300 000 литра питейна вода, с която пръска посетителите на концерта и себе си.

Мисля, че PSY трябва да преосмисли използването на такова огромно количество вода точно сега. Водата не е задължителна за един концерт. - коментира онлайн потребител

Понастоящем в Корея цари суша, като според данни на Министерството на земеделието, храните и селските райони от януари до май в страната са паднали едва 160,7 милиметра валежи. Това е само 52% от средното ниво на валежите за нормална година. Тези валежи, които са под нормата, са причинили недостиг на вода в селското стопанство, което води до повишаване на цените на селскостопанските продукти. По данни на статистическата служба на Корея цената на един картоф е отбелязала увеличение от 32,1 процента спрямо същия период на миналата година.


Предстоящите концерти на PSY не са единствената мишена на критиките. Други фестивали като Water Bomb Seoul 2022 (24-26 юни), Songkran Music Festival (9-10 юли) и Sinchon Water Gun Festival (30-31 юли) също предизвикаха полемика заради "ненужното използване на вода". По-конкретно, музикалният фестивал Songkran, който празнува традиционния тайландски новогодишен ден с водни боеве, този път ще използва 1 милион литра вода.


Актрисата Lee El, която е най-известна с ролята си в сериала на tvN от 2017 г. "Guardian: The Lonely and Great God", също се изказва критично за тези събития:

Надявам се, че 300 тона вода за предстоящия концерт "Водна бомба" могат да бъдат пуснати в река Soyang, написа тя в Туитър в неделя.

Река Soyang в Chuncheon, провинция Gangwon, е от решаващо значение за водоснабдяването на Сеул, но нивото ѝ спада заради сушата.


Някои хора обаче настояват, че водата, която ще се използва за предстоящите фестивали, няма нищо общо със земеделието.

PSY ще използва питейна вода, а не земеделска вода. Дори и да не използва никаква вода за концертите си, това едва ли ще помогне на фермерите. - пише интернет потребител

Друг се съгласи, като сподели:

Ако проблемът е във фестивалите, по време на които се използва вода, не трябва ли да обвиним и компаниите, които управляват водните паркове, че разхищават водата?

Организаторите на предстоящите фестивали все още не са коментирали въпроса.


Източник: The Korea Times

Opmerkingen


bottom of page