top of page

Подкрепа от разстояние - как да помогнем на любимците ни да покорят класациите

Актуализирано: 2.01.2023 г.

Всички обичаме нашите любими групи и изпълнители и искаме да ги подкрепяме, но истината е, че възможностите от чужбина са малко ограничени. Истинските фенове обаче винаги намират начин и за да Ви улесним днес, ще Ви представим няколко платформи, които са удобен и изпробван от екипа ни начин да се изявите като верни почитатели дори и от България.


1. IDOLCHAMP

Приложението IDOLCHAMP е официалната платформа на Show Champion и е нашето първо и най-добро предложение по няколко причини:

- ориентирано е към чуждестранните фенове. Лесно може да използвате приложението, да гласувате и да се забавлявате, без да имате каквито и да било познания по корейски език. За регистрацията не е необходим корейски телефонен номер или профил в Naver, както при много други корейски платформи.

- можете да гласувате предварително за програмата Show Champion на MBC. Гласовете на феновете формират 20% от общата оценка на групите всяка седмица.

- организират се както седмични, така и месечни и годишни гласувания, така че можете да подкрепите своите любимци по всяко време. Промоционални видеа на победителите се излъчват в национален ефир по канали като MBC Music; MBC every1 и MBC Drama.

- ако някога сте се чудели откъде идват всички реклами по метростанции, банери за рождени дни и по случай годишнини, отговорът е IDOLCHAMP

Как работи?

Сърчицата и звездичките, необходими за да гласувате, могат да се печелят чрез гледане на реклами; играене на мини игри, решаване на кратки куизове, свързани с кпоп, и т.н.

По този начин платформата печели от трафика на интернет, без Вие реално да изпращате пари. Ако изгледате две реклами, платформата получава около стотинка.

Когато има даден фен-проект, например за банер за рождения ден на някой идол, всеки желаещ може да изпрати от сърчицата си. За банер на метростанция в Сеул са необходими половин милион сърчица, а за онлайн реклама - около 55 хиляди.
Платформата има и още много опции за гласуване, които няма как да опишем подробно, но е направена добре и лесно ще се ориентирате, ако решите да я използвате.


2. Mwave

Както вероятно се досещате от името, това е официалното приложение на Mnet. През него можете да дадете своя вот за седмичния победител в M Countdown. Предаване, което се излъчва всеки четвъртък, както и за наградите MAMA (гласуването, което тази година приключва на 06.12, в случай че сте заинтригувани). Сред допълнителните опции са гледането на официални записи от KCON концерти по целия свят, закупуване на подписани албуми и мърч, задаване на въпроси към идоли за техните Meet&Greet предавания, излъчвани по Mnet TV, и т.н.Макар че тук за гласуването не се изисква да събирате каквито и да било (сърчица и звездички), за съжаление за повечето класации има лимит на вотовете в рамките на един ден. Друг проблем е, че голяма част от потребителите се оплакват от чести проблеми с приложението, което има почти 5 000 отзива с една звезда в Google play. За щастие, повечето му функции са достъпни и онлайн на сайта на Mwave, така че не е наложително да го инсталирате.


3. Choaedol

Макар че има по-малко възможности, Choaedol също е удобно приложение. Подобно на IDOLCHAMP в него също може да се гласува за поставяне на рекламни банери. Основната разлика е, че от името на идола/групата с най-голяма популярност през даден месец се прави благотворително дарение. Там се осъществява и гласуването за Asian Artist Awards.

В приложението могат да се качват снимки, да комуникирате с други фенове, да добавяте приятели, с които да си обменяте сърчица ("валутата", с която се гласува), и т.н. Освен това то Ви дава подробна информация за графика на даден идол или група през следващия месец. Малък недостатък на тази функция е, че те се попълва от фенове, които често добавят несъществуващи събития, за да получите известие и да влезете в приложението, за да гласувате.4. Streaming платформи - YouTube; iTunes; Spotify и купуване на албуми

Имаме за Вас една лоша новина - колкото и пъти да изслушате една песен в iTunes или Spotify, това по никакъв начин не влияе на класациите в Корея. Програмите като Weekly idol зачитат само закупуването на албуми от корейски платформи като Genie, Naver music и Melon.

За сметка на това чрез широко разпространените дори в България платформи, любимците Ви получават много пари, които вероятно са по-важни за компаниите им от славата. Средният приход за артиста при едно изслушване на дадена песен в различните платформи е:

- Apple music - 0,007$

- Spotify & Google music- 0,006$

- Amazon music - 0,004$

- YouTube - 0,0007$


За да добиете представа, това означава например, че от това, че са направили песента "You calling my name" на Got7, достъпна в Spotify, JYP entertainment, са спечелили над 250 хиляди долара, а от YouTube - над 70 хиляди. Приходите от другите платформи вероятно са близки числа до тези. Това каква част от тези пари получават идолите зависи естествено от договора им с компанията. Статистическите данни за броя на слушанията са леснодостъпни в повечето платформи.Стриймингът в YouTube се зачита в някои от класациите - той формира 20% от оценката за M Countdown и The Show*. Inkigayo също зачита данните от YouTube, както и активността от социалните мрежи (напр. Twitter), но за отминалата седмица т.е. макар че предаването се излъчва в събота, данните от глобалните медии се зачитат спрямо понеделник и формират 32% от крайната оценка.

*при The Show идолите участват в класацията само ако изпълнят песен на живо в деня на предаването, т.е. ако се готвите да стриймвате тяхна песен в YouTube, е добре преди това да проверите дали ще вземат участие в живото предаване.


Закупуването на албуми може да бъде онлайн и физическо. Продажбите се изчисляват от системата на Hanteo и Gaon. Повечето големи дистрибутори на кпоп албуми подават данни за продажбите си, но за да сте сигурни, е важно да огледате общите условия на сайта, а ако желаете, дори може да изпратите запитване до търговеца. Броят на продадените албуми формира между 5 и 15% от оценката за различните класации.

Commentaires


bottom of page