top of page
  • Team BKNews

Видни членове на развлекателната индустрия с призив за прозрачно разследване след смъртта на Lee Sun Gyun

Видни членове на корейската развлекателна индустрия, включително носителят на "Оскар" режисьор Bong Joon-ho, певецът и текстописец Yoon Jong-shin и продуцентът Jang Won-seok, се събраха в петък, за да поискат действие и задълбочено разследване относно обстоятелствата, заобикалящи смъртта на актьора Lee Sun Gyun:

"Единствено изявление, в което се твърди, че властите са провели разследването според правните процедури, не ги освобождава изцяло от отговорност. - каза Bong по време на пресконференция в район Jung, Сеул.
Единственият път за коригиране на всякакви погрешни практики на разследване и предотвратяване на допълнителни жертви е чрез задълбочено разследване."

Около 29 гилдии и организации, включително Международният филмов фестивал в Пусан, Гилдията на режисьорите на Корея и Корейската асоциация за продуциране на драми, заедно с отделни артисти, се обединиха, за да създадат солидарен съюз „Дейци на културата и изкуството“.


Синдикатът публикува прокламация в същия ден, призовавайки служителите на правоприлагащите органи да проучат всяко неправомерно поведение или неправилни процедури в разследването на Lee за злоупотреба с наркотици. Групата призова медиите да спрат това, което определи като инвазивно отразяване и публикуване на необоснована информация, и също така призова правителството да преразгледа действащите закони, за да предотврати повтарянето на подобни инциденти в бъдеще:

"По време на двумесечния период, от първоначалното изтичане на вътрешна информация за разследването до момента на смъртта, призоваваме властите да разследват задълбочено, за да се установи дали е имало някакви пропуски в полицейските процедури" за уважение на поверителността на личността, каза Bong.
"Особено внимание трябва да се обърне на проверката на обстоятелствата и мотивите зад ексклузивното отразяване на KBS от 24 ноември, което включва много подробности от резултатите от прецизния анализ на Националната служба за криминалистика, и е необходима задълбочена проверка, за да се установят обстоятелствата и целта за разкриване на такава информация."

Lee, който се сдоби със световна слава с филма “Parasite”, беше открит мъртъв на 27 декември, докато беше разследван за предполагаема употреба на наркотици.


Новините с обвиненията срещу актьора нашумяха през октомври, което доведе до това много медии да отразят процеса на разследването и посещенията му в полицията за разпити.


Докато разследването продължаваше, KBS ексклузивно споделиха аудио запис, за който твърдят, че е разговор между актьора и хостеса в известен бар, обвинена в употреба на наркотици заедно с Lee.


Режисьорът също посочи новини, които счита за оскърбителни, за починалия актьор, направени от ютубъри и таблоиди, и ги призова да свалят спекулативните статии:

"Сигурно ли е, че отразяването на предварителните разследвания на починалия е било наистина в интерес на правото на обществото да знае? Беше ли оправдано предубеденото отразяване, наблягащо на личния живот на индивида само защото човек е публична фигура в развлекателната индустрия?
Призоваваме всички медии, включително KBS, незабавно да премахнат всяко съдържание, което не е в съответствие с целта на отговорното съобщаване."

Източник: The Korea Times


Komentarze


bottom of page