top of page
  • albenacacheva

Министърът на образованието на Южна Корея подаде оставка след малко повече от месец в длъжност


Министърът на образованието Park Soon-ae, чието назначение от президента Yoon Suk-yeol през юли предизвика остри критики от всички страни заради липсата на опит и неетичното ѝ поведение, се оттегли в понеделник. Оставката ѝ дойде 34 дни след като пое ръководството на министерството.


По време на пресконференция, проведена в Сеул, Park пое вината за последните противоречия около нея.


"Последните ми политики бяха изцяло в полза на гражданите на нашата страна", заяви Park във фоайето на сградата на Корейския институт за безопасност на образователните съоръжения в Yeouido, Сеул. "Но явно не съм оправдала очакванията."

След изявлението Park приключи пресконференцията, слагайки край на краткия си, но бурен министерски мандат.


Много фактори допринесоха за оставката на Park, професор по публична политика в Националния университет в Сеул. Но последният пирон в ковчега беше стремежът ѝ да намали законната възраст за постъпване в началните училища от шест на пет години.


Инициативата не само че не беше проверена от законодателите, но и предизвика огромния гняв на родители, преподаватели и политици, които се противопоставиха на нея.


Park стана първият член на кабинета на Yoon, който подаде оставка. Тя е и четвъртият, включително номинираните за министри в кабинета на настоящата администрация.


Сред другите причини за оставката на Park е нейният план за закриване на чуждоезиковите гимназии, които традиционно приемат само завършилите средното си образование с най-висок персентил и с най-високи академични резултати.


Обвиненията в плагиатство и миналото ѝ на шофьор в нетрезво състояние също не помогнаха за спасяването на работата ѝ. Изминаха седмици, откакто Park стана обект на ожесточени обществени критики срещу назначението ѝ и нарастващ натиск да подаде оставка.


Първоначално президентът защити избора си.


Преди назначаването на Park, на въпрос на репортери относно недоверието на обществото към нея, Yoon заяви: "Имало ли е някога министър при предишната администрация на Moon Jae-in, който да е толкова голям кандидат като Park?"

Дори когато се срещна с Park по време на церемонията по назначаването ѝ в президентската канцелария в Yongsan през юли, Yoon я приветства за това, че е устояла на поредицата от обществени осъждания, и дори я окуражи.


Когато на 29 юли той е информиран от Park в президентската канцелария за бъдещата програма на министерството на образованието, Yoon научава за спорния ѝ план за намаляване на законоустановената възраст за постъпване в начално училище.


Главният прокурор, превърнал се в президент, ѝ дава зелена светлина да продължи с плана, който дори не е бил обсъждан от образователните експерти относно неговата осъществимост.


В понеделник, след като се завърна от едноседмичната си ваканция, Yoon призна, че оставката на Park е породена от недоволството на обществото от нея.


"Отсега нататък ще започна да преоценявам всички предстоящи въпроси от гледна точка на гражданите", каза той пред репортери по повод оставката на Park.

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page