top of page
  • Sakura

В Сеул тестваха безпилотни летящи таксита


Изпитания за летящи таксита, които са част от плана на правителството за изграждане на въздушна транспортна система, започнаха в южнокорейската столица вчера. Целта е да се покажат разработките, които могат да влязат в масова експлоатация след няколко години.


Системата, наречена к-дрон и разработена от корейски инженери, осъществява управлението и координацията на летателните апарати.


Площадката за излитане е оборудвана край река Han в престижния бизнес квартал Yeouido, където по-рано е имало малко летище, като по-рано тази година подобни изпитателни полети бяха правени в безлюдни райони на Южна Корея.


Безпилотното такси, което може да превозва двама пътници, се издигна успешно във въздуха, направи няколко кръга над реката и се приземи на същото място. Над създаването на въздушни таксита работят две компании - Hanwha и Hyundai, които планират до 2022 г. да създадат прототип, а през 2025 г. – да започнат масово производство на въздушни таксита. Моделите и на двете компании ще могат да излитат и кацат вертикално и да превозват до 5 човека едновременно.

От транспортното министерство обявяват, че се предвижда пълноценната експлоатация на безпилотни въздушни таксита в Южна Корея да започне през 2028 г.

Comments


bottom of page