top of page
  • albenacacheva

Южна Корея въвежда електронна шофьорска книжка


Въвеждането на електронна шофьорска книжка бележи началото на нова ера на мобилните документи за самоличност.


На 27 януари Министерството на вътрешните работи и безопасността и Националната полицейска агенция на Южна Корея започнаха тестването на пилотна версия на мобилна шофьорска книжка, която е също толкова законово обвързваща, колкото и пластмасовият ѝ аналог. Тестовият период ще продължи шест месеца преди въвеждането на онлайн свидетелството в цялата страна през юли.


Шофьорите ще могат да използват електронната книжка удобно и онлайн. Нововъведението може също така да предотврати изтичането на лична информация, тъй като предоставя данни само когато са търсени от трета страна, като например квалификация на водача, за наемане на автомобил или при проверка на възрастта при закупуване на цигари и алкохол.


Всеки, който има шофьорска книжка или планира да си извади нова, може да се възползва от мобилния лиценз. Чуждестранни граждани, които са постоянни жители на Южна Корея, чрез предоставяне на документ на самоличност също ще могат да получат такъв електронен документ.


Всеки може да получи мобилен лиценз само на един смартфон, регистриран на негово име. Когато гражданите получат за първи път лиценза, те трябва да потвърдят самоличността си в един от специализираните пунктове или центъра за гражданска служба на полицейския участък.


Министерството обеща да гарантира безопасността на данните чрез прилагане на технологии за сигурност като блокчейн и кодиране. Ако притежател на мобилния документ съобщи за загуба или кражба на своя смартфон, лицензът незабавно се блокира. За достъп до лиценза се изисква парола или биометрична идентификация, което допълнително допринася за безопасността на данните.


Мобилният лиценз е валиден за срок от три години. Замяната на смартфона изисква повторно издаване на документа.


Министерството ще разшири видовете мобилни удостоверения, като започне с шофьорска книжка и в последствие ще започне да издава специални удостоверения за идентифициране на хора с национални заслуги, инвалиди, младежи и чуждестранни граждани.


Министърът на вътрешните работи и безопасността Jeon Hae-cheol заяви на церемонията по откриването на мобилния лиценз в Западен Сеул:

"Използваема както в реално време, така и офлайн, мобилната шофьорска книжка е безопасен, удобен и революционен начин за удостоверяване на самоличността на лицето. Това бележи новата ера на мобилните лични документи. "


Източник: Korea.net

Comments


bottom of page