top of page
  • Team BKNews

Kyoungyoon от DKZ разкрива, че е бил жертва на сектата JMS, в ексклузивно интервю с Dispatch


Въпреки че компанията пусна изявление по въпроса, Kyoungyoon от DKZ споделя преживяването си в сектата JMS в ново интервю с Dispatch.


Интервюто се е състояло между 8 и 10 март. В началото Kyoungyoon обяснява, че е бил роден в религията и докато е растял, е посещавал църквата JMS с родителите си. Макар че първоначално майка му посещавала презвитерианска църква, по-малката ѝ сестра я запознала с JMS.


Kyoungyoon обяснява, че за първи път е чул проповед на JMS чрез видео и лидерът бил представен от леля му като "страхотен човек, който е чел библията 2 000 пъти и предава добре посланието на Господ".


Той продължава:

Гледах ‘In the Name of God: A Holy Betrayal’. Има част, в която казва, че е месията. Дори докато гледах тази част, си помислих: "Той е луд човек". Но тогава не знаех. Може да изглеждам жалък, но беше така.

Изразявайки разбирането си, че на другите може да им е трудно да повярват, Kyoungyoon сподели:

Помня, че гледах видеото с проповедта. Залага примамката за 2-3 часа, преди да каже: "Аз съм месията". След като направи това, много вярващи отговарят. Така те привличат. Това е тип манипулация.

Въпреки че не вярвал лично, че Jung Myung Seok е месията, Kyoungyoon споделя, че мозъкът му е бил промит, за да мисли това:

Честно казано, нямах правото да избера религия. Защото семейството ми го вярваше...Аз дори нямаше с какво да го сравня.

Kyoungyoon после споделя инцидент от началното училище, за който той мисли, че е накарал майка му да навлезе по-дълбоко в религията:

Когато бях във втори клас, в мозъка ми имаше течност. Не можех да ям нищо и продължавах да повръщам. Куп пастори дойдоха отдалеч да се молят [за мен]. След три дни отидох на преглед, за да ме оперират, но казаха, че няма проблеми. След този ден мисля, че майка ми вярваше, че вярата ѝ е истинска.

Като се замисля сега, Kyoungyoon споделя:

Не е ли било просто болест, от която се възстановяваш с времето? Просто моментът е бил правилен. Като се замисля сега, беше толкова глупаво.

Относно връзката му с църквата Kyoungyoon споделя, че се е присъединил към вокалната група на JMS около третата година в прогимназията, тъй като искал да получи подходящо вокално обучение, но нямал финансовите възможности:

Бях активен от третата година в прогимназията до първата ми година в гимназията. Срещахме се офлайн веднъж или два пъти на година. Никога не сме изпълнявали. Мисля, че JMS е използвал интересите на младежта, за да евангелизира или пропагандира. Тогава не го поставях под въпрос. Мислех за тях като за хора, които са ме научили на музика

Когато Kyoungyoon бил роден през 2000 г., Jung Myung Seok бягал. Когато Kyoungyoon започнал началното училище, Jung Myung Seok бил арестуван и после пуснат около времето, когато Kyoungyoon завършил гимназия през 2018 г.


Предвид цялото отразяване на новините около основателя на JMS интервюиращият попита Kyoungyoon дали наистина му е вярвал:

Откакто съм бил малък, съм бил научен: "Jung Myung Seok е обвинен погрешно". Учат ни на толкова много причини защо е невинен. Беше почти индоктринация. Мисля, че така ми беше промит мозъка да мисля: "Jung Myung Seok е преследван като Бог".

След това той беше попитан дали не е вярвал на новините:

Jung Myung Seok, когото видях, не изглеждаше като сексуален престъпник. Това, че се заблудих само от виждането на този имидж, е моя грешка. Просто следвах фразата: "Няма нужда да се поддаваш на заобикалящите клевети". Вярвах, че е някой, който не може да направи това. Толкова ме е срам, че го мислех.

Относно това как е обяснявал религията си на другите, Kyoungyoon разкрива:

Когато бях по-малък, веднъж ме тормозеха за това, че вярвам в секта. Подсъзнателно вдигнах гарда си. Ако някой ме попиташе за религията, отговарях, че съм християнин. Никога не съм споменавал JMS на компанията си, членовете или някого друг.

Репортерът попита Kyoungyoon дали някога е пропагандирал, докато е промотирал като идол, и той отговори:

Кълна се, че никога не съм. Най-близките са ми членовете и феновете. Нито веднъж не съм им споменавал JMS. Ако бях, нямаше да имам извинение да остана в DKZ. Нямаше да смея да се изправя пред феновете ни.

Последно той заяви, че е напуснал църквата:

Видях коментар, който гласеше: Напусни и се върни при Jung Myung Seok. Не е като да не разбирам откъде идват тези критики. Но не могат ли да помогнат на вярващите да избягат от това колкото е възможно по-бързо? Въпреки че това е безсрамна молба, моля за шанс.
Когато скандалът започна, бях ужасен. Използвах извинението: "Бях невеж". Бях ли жертва, защото не знаех? Вярно е, че игнорирах истината, защото не исках вярата ми да бъде отречена. Затова затворих очите и ушите си. Чувствам се виновен, след като видях болката на жертвите.
Облекчение ли е, че още не съм известен? Помислих си, че ако бях повече, можеше да бъда използван като инструмент за пропаганда. Това е наистина ужасяващо. Въпреки че е късно, напускам църквата. Напуснах църквата. Няма повече JMS.

Източник: Soompi


Comentarios


bottom of page