top of page
Team BKNews

Фестивалът на светлините: какво трябва да знаете за Дивали?


Дивали, индийският фестивал на светлините, е един от най-широко отбелязвани религиозни поводи в света. Освен че Дивали е един от малкото фестивали в Индия, които нямат регионален произход и се празнуват из цялата страна, е също фестивал, който има много истории, асоциирани с него, свързани с броя на различните традиции и религии, които го отбелязват.



Денят, в който Лакшми броди по земята

Основната причина, поради която Дивали се отбелязва с пищни декорации, нови дрехи и крещящи цветове и светлини, е, че широко се вярва, че Дивали е денят, в който индуистката богиня на просперитета Лакшми се предполага, че броди по Земята и благославя хората с богатство и щастие.


Нирваната на Mahavira

Друго популярно вярване по повод Дивали за джайнизма, шестата по големина религия в Индия, е, че това е денят, в който последният от 24-те Thirthankaras (Велики учители) - бог Mahavira - постига ‘Нирвана’.


Бягството на Gobind Ji от Gwalior

Докато повечето традиции около Дивали датират от хиляди години, една от най-новите традиции, свързани с него, е тази в сикхизма. Сикхите празнуват Дивали като повод, по който техният учител гуру Hargobind Ji е освободен от плена на моголския владетел Jahangir в Gwalior заедно с няколко индуистки крале.


Петдневна феерия

Докато Южна Индия празнува Дивали като еднодневен фестивал, повечето части на Северна и Северозападна Индия гледат на него като на петдневен празник, всяка област със собствено значение и всяка посветена на различно божество.


Връщането на Рам в Ayodhya

Най-популярната традиция зад Дивали гласи, че отбелязва деня, в който божеството Рам се завръща в родния си град Ayodhya, след като побеждава краля на демоните Равана. Според митологията светлините са запалени в цялата страна, за да отпразнуват завръщането му на власт.


Триумф на доброто над злото

В южните части на Индия обаче Дивали се празнува като деня, в който бог Кришна убива демона Narakasura и донася мир на земите. Според легендите Narakasura се разкаял в последния си миг и помолил Майката Земя смъртта му да бъде празнувана със светлини и цветове всяка година - желание, изпълнено с радост.


Фойерверки

Най-популярната и повсеместна традиция, свързана с Дивали, е паленето на фойерверки. Това обаче е скорошно допълнение към празненствата на Дивали, тъй като до 1900 г. фойерверките и пиротехниката са били твърде скъпи и са били използвани само от кралските особи.


Sivakasi - градът на фойерверките в Индия

След обявяването на независимостта на Индия и последващите ограничения за внос южният град Sivakasi в Тамил Наду става известен като фабрика за фойерверки. В пика си градът допринася за 90 процента от продажбите на фойерверки в страната.


Човешката цена на фойерверките

Въпреки че е популярен като индийски център за фойерверки, по-малко ласкателното нещо, с което град Sivvakasi е известен, са рекордните нива на детски труд. С нарастващото търсене повечето малки предприятия в града се наемат деца за работа с опасните химикали, свързани с производството на фойерверки. Така че следващият път, когато мислите да купувате такива, уверете се, че са отговорно произведени от марки с политика без детски труд.


Dhanteras - златният ден на Индия

Изчислено е, че индийските домакинства притежават рекордните 11% от общото злато в света. Голяма част от него се купува всяка година като обичай по време на фестивала Dhanteras, който обикновено се пада два дни преди Дивали. На Dhanteras семействата не само купуват злато, но също така почистват и украсяват къщите си със сложни ранголи (цветни дизайни, които обикновено се правят в двора на къщата) и отскоро с лампички.


Всичко е честно на Дивали

Въпреки че се предполага, че Дивали е фестивал, който символизира благочестие и чистота, той е и ден, който най-много се свързва със „забавление“ за индийските семейства. Една от най-популярните традиции по време на Дивали в Северна Индия е тази за игра на карти и хазарт с пари вечер. Само на този ден възрастните и младежите на семейството се събират, за да участват в тази дейност.


Наистина световен фестивал

Със значителна индийска диаспора в почти всяко кътче на света Дивали се празнува с много плам в няколко страни, включително Шри Ланка, Пакистан, Индонезия, Фиджи, Тайланд, Мавриций, Австралия и Канада.


Мир въпреки всичко

Индия и Пакистан са в конфликт и са водили три войни през последните 70 години и в резултат на това границата между двете страни винаги е напрегната. Дивали обаче е един от малкото случаи, в който войниците от двете страни оставят настрана различията си, срещат се, поздравяват и дори раздават сладкиши през границата на колегите си всяка година.


Източник: Culture Trip




Comments


bottom of page