top of page

Спор между улични търговци и китайско училище ескалира в Myeong-dong


Няколко улични заведения за хранене и магазини в Myeong-dong, центъра на Сеул, са разрушени през нощта след продължил няколко месеца спор с намиращо се наблизо китайско училище. Продавачите се оплакват от действията на училището и твърдят, че то незаконно е разрушило собствеността им. Училището обаче твърди, че търговците са извършвали дейност на негова земя без законни разрешения.

 

Рано сутринта в понеделник собствениците на седем магазина за хранителни стоки и аксесоари, разположени по една от алеите на търговския квартал, с ужас виждат, че сергиите им са оставени в руини.

 

Според районна служба събарянето е извършено през нощта от строителни работници, наети от китайското училище в Сеул, известно още като китайско начално училище Hanseong, намиращо се в непосредствена близост до магазините. Създадено през 1909 г., учебното заведение е най-голямото китайско училище в Корея, в което се обучават стотици ученици от Китай и Тайван.

“Това е неприемливо. Сигурно са дошли след полунощ, тъй като в неделя бяхме отворени до 23:00 ч.", разказва мъж, който работи в Gomone Tteokbokki, една от разрушените сергии, но пожела да остане анонимен.
"От месеци ни заплашват и искат да се изнесем, но не съм предполагал, че ще направят нещо толкова ужасно".

Според него спорът между собствениците на сергиите и училището е започнал преди няколко месеца. Напрежението се покачва от ноември миналата година, когато той възобновява бизнеса си след двугодишно преустановяване на дейността заради пандемията COVID-19.

"През последните няколко месеца хора от строителна фирма, работеща за училището, многократно идваха при нас и ни притискаха да се изнесем, като твърдяха, че извършваме дейност на земя, собственост на училището. Твърдяха, че планират да правят някаква реконструкция тук", разказва той.

 

По думите му строителните работници са заплашили, че ще предприемат съдебни действия, ако не премахне сергията, и дори са предложили да платят обезщетение. Но собствениците на сергиите отказват предложението.

 

Продавачът твърди също, че земята, на която извършва дейността си, е собственост на районното управление и затова спазвал разпоредбите, определени от властите.

"Подадохме жалби в полицията срещу училището за предполагаемото увреждане на имуществото и помолихме районното управление да се ангажира с решаването на проблема", добави той. "Ще видим какви допълнителни мерки можем да предприемем в зависимост от това как ще протече полицейското разследване".

The Korea Times се свърза с китайското начално училище Hanseong за коментар, но от там отказаха да дадат повече подробности.

 

Потърсен по телефона, служител на училището заяви във вторник:

"Не знаех, че сергиите на продавачите ще бъдат разрушени. Чух новината, че те са били премахнати, едва след като това се случи".

 

От районното управление заявиха, че събарянето е извършено единствено от китайското училище и че властите не са били уведомени предварително за операцията.

"Част от земята, на която продавачите са извършвали дейност, е собственост на училището. Не знаем подробности дали собствениците на сергиите са наели земята чрез законни договори с училището", посочва служител на района, като добавя, че не е в състояние да определи дали търговците са извършвали незаконна дейност на територията на училището.

Според районната служба училището е планирало да започне частична реконструкция на сградата си, включително и на района, където са работили сергиите.

"Проучваме подробностите, но от техническа гледна точка няма много възможности да се ангажираме, тъй като уличните търговци не са законно регистрирани фирми. Засега сме почистили съборените сергии, за да сведем до минимум неудобствата за минувачите и съседните магазини", заяви той.

 Източник: The Korea Times

 

 

 

bottom of page