top of page
  • albenacacheva

На какво се дължи намаляващата раждаемост в Китай?

Актуализирано: 17.02.2022 г.


Спадането на раждаемостта в Китай през последните години се дължи на намаляващия брой жени в детеродна възраст, промените в нагласите на младите хора по отношение на брака и раждаемостта, както и нарастващите разходи за грижи за децата, обявиха в четвъртък здравните власти в Китай.


Те заявиха, че ще бъдат предприети по-конкретни мерки за насърчаване на раждаемостта и облекчаване на грижите за децата, за да се забави тенденцията на намаляване на броя на новородените.


Миналата година в Китай са се родили около 10,62 млн. бебета, което е с 2 млн. по-малко в сравнение с 2020 г. Според Националното статистическо бюро, през миналата година националната раждаемост е спаднала до най-ниското си ниво от 1978 г. насам.


Yang Jinrui, заместник-директор на отдела за наблюдение на населението и развитие на семейството към Националната здравна комисия, заяви, че намаляващият брой на жените в репродуктивна възраст е основен фактор, допринасящ за спада на раждаемостта.


Yang заяви, че жените на възраст между 20 и 34 години намаляват средно с 3,4 милиона годишно от 2016 до 2020 г. Миналата година броят на жените в тази възрастова група се е стопил с 4,73 милиона на годишна база.


Освен това според него отлагането на браковете сред младите хора и липсата на желание за раждане на деца са засилили тази тенденция.


"Хората, родени през 90-те и 2000-те години, които са по-голямата част от тези, които биха могли да се оженят или да имат бебета в днешно време, са получили по-дълго образование и са изправени пред по-голям натиск от страна на заетостта", каза той и добави, че това явление е довело до това, че все повече от тях избират да отложат брака или никога да не сключат брак.
"Междувременно общата готовност за раждане на деца постоянно намалява", сподели Yang.

По думите му през миналата година жените в детеродна възраст са били склонни да имат средно 1,64 бебета в сравнение с 1,73 през 2019 г. и 1,76 през 2017 г.


"Високите разходи за раждане на деца и образование също създават тревога сред младите хора, каза Yang. Когато политиките, благоприятстващи раждаемостта, и обществените услуги, като например детските ясли, не са достатъчни, тези млади хора се колебаят или се страхуват да имат деца".

Huang Yan, работничка от Шанхай, която се ожени миналата година на 29-годишна възраст, казва, че няма да има деца преди да минат поне три години.


"Семейството ми току-що похарчи голяма сума пари за първоначалната вноска за апартамента ми в Шанхай и работим усилено, за да изплатим ипотеката, заяви тя. Искам да съм финансово стабилна, преди да имам бебе".

Song Jian, заместник-директор на Центъра за изследване на демографското развитие на Китайския университет Renmin, заяви, че броят на жените в най-добрата си репродуктивна възраст ще продължи да намалява в Китай до 2030 г.


"В резултат на това дали темпът на намаляване на годишния брой на новородените може да се изравни в бъдеще, ще зависи от промените в нивото на раждаемост, От съществено значение за Китай е да ускори прилагането на подкрепящи политики за повишаване на раждаемостта".

Yang от Националната комисия по здравеопазване заяви, че 25 региона на провинциално ниво са завършили преразглеждането на местните разпоредби за семейно планиране, след като Китай обяви политиката си за третото дете в края на май.


"Много региони удължиха отпуска по майчинство с 30 до 90 дни и наблегнаха на насърчаването на развитието на достъпни услуги за детски градини в новите си правила, каза той, като добави, че някои местни управи също така са решили да отпускат помощи за раждаемост или жилищни субсидии".

Sheng Le, ръководител на здравната комисия в Suzhou, провинция Jiangsu, заяви, че градът с 12,75 милиона жители наскоро е увеличил броя на местата в детските градини до 32 000 в опит да намали напрежението в предлагането.


Той добави още, че е оказана по-голяма подкрепа на кварталите, работните места и детските градини за създаване на детски ясли. Освен това създадените детски ясли могат да получат заплащане от 10 000 юана (1 576 долара) на дете в допълнение към месечното плащане от 300 до 800 юана на дете.


Източник: China Daily


Comments


bottom of page