top of page
  • albenacacheva

Корейските филми "Decision to Leave" и "Hunt" предизвикват огромен интерес на фестивала в Кан


Два корейски филма, поканени на 75-ия филмов фестивал в Кан, завладяха публиката и спечелиха голяма популярност.


AFP и други френски новинарски източници съобщиха на 23 май, че новият филм на режисьора Park Chan-wook "Decision to Leave" е получил осемминутни овации след премиерата си на фестивала, както и положителни отзиви от международните медии.


След прожекцията на филма в Гранд театър "Lumiere" в Кан британското списание "Screen Daily" го нарече "визуално великолепен филм" и добави:

"С този съблазнителен, змийски нео-ноар Park Chan-wook вдига летвата на конкурсната програма в Кан през 2022 г. и затвърждава позицията си на несравним визуален стилист."

Британският всекидневник "Guardian" заяви: "Park се завръща в Кан с този сензационен романс тип "черна вдовица", като сравни използването на технологиите и сюжета на филма с тези на британския режисьор Алфред Хичкок.


Американското развлекателно списание Variety допълва: "След световния успех на "Паразит" на Bong Joon-ho и доминацията на малкия екран на "Squid Game", вашата нова, изящно завършена корейска трилър мания е тук и това е "Decision to Leave" на Park Chan-wook.


Автори от водещи медии и световни филмови дейци също споделиха похвалите си за "Decision to Leave". Репортерът на New York Times, занимаващ се с попкултура, Kyle Buchanan, заяви:

"Знаете, че Park може да прави шедьоври, но дори един по-малък, ноарен романс от него е ужасно колоритен и забавен."

David Grumbach, главен изпълнителен директор на френския филмов дистрибутор BAC Films, заяви, че творбата показва как режисьорът се е издигнал на "друго ниво", като е направил "шедьовър" в границите на романтичния жанр.


"Decision to Leave" разказва за детектива Hae-jun (в ролята Park Hae-il), който разследва случая на мъж, загинал при падане от планина, и за връзката на детектива с вдовицата на мъжа Seo-rae (Tang Wei).


Предварителни продажби на филма текат в 192 държави, включително Франция, Германия и Япония, и ще бъде пуснат по кината на 29 юни в Корея и Франция.

Друг корейски филм, за който се шуми в Кан, е "Hunt", в който участват актьорът от "Squid Game" Lee Jung-jae и ветеранът Jung Woo-sung.


Като режисьорски дебют на Lee, филмът е поканен да се прожектира в несъстезателната секция на фестивала "Среднощни прожекции" на 19 май. Шпионският екшън трилър разказва за двама офицери от разузнаването - Park Pyong-ho (в ролята Lee) и Kim Jung-do (Jung), които се подозират взаимно в опит да открият къртица в агенцията си.


Филмът получава седемминутни овации на крака след премиерата си, а следващите му прожекции на фестивала са разпродадени.


Източник: Korea.net

Comments


bottom of page