top of page
  • albenacacheva

Далай Лама се извини след смущаващото видео, на което се вижда как целува момче по устата


Далай Лама се извини, след като се появи видеозапис, на който духовният лидер целува дете по устните и след това го моли да "му смуче езика" по време на събитие в Северна Индия.


В изявление от понеделник офисът на Далай Лама заяви, че той "желае да се извини на момчето и неговото семейство, както и на многобройните си приятели по света, за болката, която думите му може да са причинили", и добави, че "съжалява" за инцидента.

"Негово Светейшество често се шегува с хората, които среща, по невинен и закачлив начин, дори на публични места и пред камерите", се посочва в изявлението.

Извинението му идва, след като видеозаписът на размяната на реплики, състояла се по време на събитие в хълмистия град Dharamshala през февруари, се разпространи в социалните медии, като много потребители разкритикуваха действията на Далай Лама.


Във видеото се вижда как момчето се приближава до носителя на Нобелова награда за мир, след което пита: "Мога ли да те прегърна?"


След това 87-годишният духовен водач кани момчето на сцената, посочва бузата си и казва: "Първо тук", което подтиква момчето да го прегърне и целуне.


След това Далай Лама посочва устните си и казва: "тогава мисля, че най-накрая и тук". След това издърпва брадичката на момчето и го целува по устата.


"И смучи езика ми", добавя той след няколко секунди, като измъква езика си.


Самоличността на момчето не е известна. Той е бил на събитие на фондация M3M, филантропското звено на индийската компания за недвижими имоти M3M Group, базирана в Dharamshala, където Далай Лама живее в постоянно изгнание. CNN потърси фондация M3M за коментар.


В отговор на инцидента известната базираната в Делхи група за защита на правата на децата "Haq: Center for Child Rights" заяви в изявление за CNN, че осъжда "всички форми на малтретиране на деца".


Тя добави:

"Някои новини се позовават на тибетската култура за показване на езика, но това видео със сигурност не е за каквото и да е културно изразяване и дори да е, такива културни изразявания са неприемливи."

Настоящият Далай Лама, Tenzin Gyatso, е най-известната жива будистка личност в света.


Главен духовен водач на школата "Жълтата шапка" на тибетския будизъм, Далай Лама е почитан от милиони хора като превъплъщение на своите 13 предшественици.


От 1959 г. насам духовният водач се намира в Индия след неуспешно тибетско въстание срещу китайските окупационни сили. По-късно той установява правителство в изгнание в северния индийски град Dharamshala, водейки хиляди тибетци, които го следват там.


Инцидентът от февруари не е първият случай, в който осемдесетгодишният мъж предизвиква спорове през последните години.


Той се извини след интервю за BBC през 2019 г., по време на което заяви, че ако жена Далай Лама трябва да го наследи, тя "трябва да е по-привлекателна".


Предишната година той предложи Европа да остане за европейците, когато говореше за нарастващото ниво на африканските бежанци, влизащи на континента.

"Цяла Европа (ще) се превърне в крайна сметка в мюсюлманска страна? Невъзможно. Или африканска страна? Също невъзможно", каза той и добави, че е по-добре "да запазим Европа за европейците".

Източник: CNN

Comentarios


bottom of page