top of page
  • albenacacheva

Призиви за по-строги наказания срещу кибертормоза след смъртта на спортист и на стриймър


Внимание! Статията е с чувствително съдържание.


Миналата седмица кибертормозът за пореден път отне два млади живота - на спортист и на Twitch стриймър.


28-годишният Kim In-hyeok, професионален волейболист на Daejeon Samsung Fire Bluefangs, беше намерен мъртъв в дома си в Suwon, провинция Gyeonggi, в петък. В събота полицията заключи, че няма следи от насилие при смъртта на Kim, а че става дума за самоубийство.


От миналата година насам Kim споделяше психологическите си травми от интернет тормоза чрез социалните медии. Той написа:

"Мислех си, че е по-добре да игнорирам продължаващите вече десетилетие недоразумения около мен, но ми омръзна. Моля, спрете. Злонамерените коментари ме тормозят от години - не мога да издържам повече".

Това включва критиките към външния му вид, както и слуховете за сексуалността му и твърденията, че се е снимал в порнография, която се разпространява в интернет.


Cho Jang-mi, на 27 г., известна още като BJ Jammi, стриймър в Twitch, също беше намерена мъртва наскоро. В неделя член на семейството ѝ заяви, че тя е преживявала травма вследствие на интернет тормоза.


Опечален член на семейството на Cho, представил се като неин чичо, пише на страницата ѝ в Twitch в събота:

"Jang-mi е страдала от сериозна депресия, породена от злонамерени коментари и слухове, което я е довело до самоубийство".

Семейството ще предприеме правни действия срещу клеветниците, отговорни за разпространението на слухове и дезинформация за Cho, пише той.


Cho влезе в медийната платформа като стриймър на игри през 2019 г. и имаше над 290 000 абонати в Twitch и YouTube взети заедно. Тя е обвинявана, че е "феминистка" от интернет потребители от доминирани от мъже онлайн общности като DC Inside и FM Korea, което е довело до изключително емоционално страдание за младата жена.


През май 2020 г. Cho заяви, че майка ѝ, която ѝ е помагала да управлява секцията с коментари, е отнела живота си заради вълната от злонамерени изказвания, и призова интернет потребителите да спрат обидите.


Смъртта им натъжи интернет потребителите. Един от тях призовава::

"Злобните коментари убиха хора, моля, спрете",

Друг написа:

"Всички тези хейтъри са отговорни за смъртта им и заслужават наказание".

Според закона за информационните мрежи злонамерените коментатори могат да бъдат осъдени на до три години затвор или да понесат глоби до 30 милиона вона (25 010 долара) за клевета. Освен това законът позволява до седем години затвор и глоба до 50 млн. вона за неуважение - действие, при което се оклеветява директно лице в лице.


Според полицейски доклад, предоставен от народния представител Han Byung-do от Демократическата партия на Корея през октомври миналата година, през последните пет години са докладвани над 75 000 случая на клевета в киберпространството. Само 69,3% от тези случаи са довели до арести, а само 0,06%, или 43 души са били задържани.


Преди това през 2019 г. самоубийствата на к-поп звездите Sulli и Goo Hara, свързани със злонамерени коментари, предизвикаха обществена скръб и поставиха в центъра на вниманието интернет тормоза. В отговор Kakao премахна секцията за коментари към статиите с развлекателни новини в корейския си портал Daum, а Naver премахва коментари с обидно съдържание.


Изследване на Университета " Brigham Young ", публикувано в Journal of Social Media and Society през юни миналата година, установи:

"Лицата с личностни черти от тъмната триада (нарцисизъм, макиавелизъм, психопатия), съчетани със schadenfreude (злорадство) - немска дума, означаваща, че човек получава удоволствие от чуждото нещастие - са по-склонни да тормозят други в интернет".

Източник: The Korea Timesbottom of page