top of page
  • bknmoni

3 ноември: Денят на културата в Япония


Денят на културата е национално събитие за почитане на традиционната японска култура и насърчаване на любовта към свободата и мира, които са залегнати в японската конституция. От 1948 г. това е официален празник. Първата седмица на ноември е известна като Образователна и културна седмица (教育と文化の週), в която се извършват събития, свързани с образованието и културата в Япония, за да се задълбочи интереса и разбирането на широката общественост, като всичко се извършва с подкрепата на училищата и университетите в цялата страна. Денят на културата, известен още като "Bunka no Hi", е ежегоден национален празник в Япония. Провежда се на 3 ноември и на него се почитат предимно културата, изкуствата и академичните среди.


1. История

Трети ноември първоначално се е използвал като ден, в който да се почете рождения ден на император Meiji през 1868 г. След смъртта му през 1912 г. хората са отказвали да честват този ден, когато през 1927 г. празникът е бил променен в чест на покойния император и е бил известен като "Meiji-setsu". След обявяването на следвоенната конституция през 1947 г., 3 ноември е променен на Ден на културата. Мнозина виждат това като продължение на предишната традиция, но основната цел на този ден е да се отпразнува мира и свободата.


2. Как се празнува?


2.1. Церемония по връчване на Ордена на културата

Едно от най-големите и известни тържества се провежда в Императорския дворец в Токио и представлява церемония за връчване на Ордена на културата. Всяка година професионалисти и учени са поканени да присъстват на тази церемония, на която един човек или група хора се вписват в Ордена на културата. Това е японски орден, който почита онези, които имат принос в културата, изкуството или в академичните занимания на Япония и на света. Самият император връчва тази награда и се смята за голяма чест, ако я притежаваш.


2.2. Есенният фестивал Meiji Shrine

Включващ 3 последователни дни и Деня на културата, есенният фестивал чества рождения ден на император Meiji чрез културни демонстрации, които запознават посетителите с японските изпълнения на бойните изкуства. Една от най-популярните демонстрации е Yabusame (流鏑馬), стрелба с лък от кон, при която стрелците са облечени с традиционни дрехи от "Камакура" периода.


2.3. Hakone Daimyō Gyōretsu

Hakone Daimyō Gyōretsu (箱根大名行列), известен като Шествието на феодалния лорд, е едно от най-известните събития, които се провеждат в Деня на културата в Япония. Той възстановява процесииите на феодалите, които са били принудени да посетят Едо (днешно Токио) по време на управлението на семейство Токугава. Феодалите биха похарчили огромни суми пари, за да финансират дългото си шествие от защитници, администратори и артисти. Шествието е въведено през 1935 г. и в него 200 мъже и жени, облечени като самураи, войни, работници и принцеси, изминават стария път на Токайдо, който минава през сърцето на Хаконе и свързва Токио с Киото.


2.4. Tokyo Jidai-Matsuri и Shirasagi-No-Mai


Фестивалът на вековете, или още Tokyo Jidai-Matsuri (時代祭), е исторически парад, който пресъздава исторически и културни събития на улиците на Асакуса. За първи път се провежда през 1999 г. като част от Tokyo Reinsassaunce, опит да се популяризира уникалното присъствие на Асакуса като исторически и културен център на Токио, и представлява 1600 доброволци, които участват, като се обличат в исторически облекла, представляващи различни епохи, датиращи от VII век. Парадът започва зад храма Sensoji и завършва в Asakusa Tawaramachi.

Shirasagi-No-Mai (白鷺の舞), или Танцът на бялата чапла, е бил представен през 1968 г., за да се отбележи 100-ата годишнина от превръщането на Едо в Токио. В Танца на бялата чапла има осем танцьори, облечени в костюми на чапли, придружени от трима придружители, които имат различни роли – хранилка за птици, въртяща палка и носител на чадър. Този ритуал се изпълнява на 3 ноември и в Златната седмица.


2.5. Национален фестивал на изкуствата ACA

Събитието се провежда през есента и се състои от спонсорирани представления, които могат да принадлежат към категория представление (театър, музика, танци и популярни развлечения) или продукция (телевизионни драми, документални филми, радио и записи). Изпълнителите, които са направили изключителен принос в популяризирането на изкуството и културата, получават награди от министъра на образованието, културата, спорта, науката и технологиите.


Тъй като голяма част от Деня на културата включва популяризиране на изкуствата, много граждани избират да отпразнуват този ден, като посетят местни художествени изложби. Мнозина също избират да посетят научни музеи, за да отпразнуват успехите и постиженията, постигнати в науката. Денят на културата е ден за размисъл върху богатата история на Япония, така че посещението на исторически музеи също е нещо, което често се прави на този свят ден. Много музеи и галерии предлагат безплатен вход на 3 ноември, което увеличава посещаемостта.

Този национален празник е важен ден и за ученици и студенти. Студентите в университетите, които извършват различни изследвания и проучвания, показват своите открития на този ден. Много начални и средни училища показват творби и провеждат представления, за да покажат талантите на възпитаниците си. Дискусии и лекции се водят от много експерти и професионалисти в някои от най-големите университети в страната.

3. Как да се присъединим към честването?

Денят на културата е идеалният ден да се потопите в японската култура на страната. Ако искате да го отбележите с нещо малко, макар и да сте далеч от Страната на изгряващото слънце, може да хапнете традиционна японска храна или да се насладите на японска музика и изкуство. А ако сте добри с ръцете, може да се опитате и да направите оригами - популярна форма на изкуство в Япония, която е добре известна в целия свят. А ако имате достатъчно късмет да сте в Япония за Деня на културата, Токио е град, изпълнен с празненства; от музеите до церемонията по връчването на Ордена за култура, има безкрайни неща за правене и разглеждане.


Източник: The Japanese Shop; Tokyoesque

Comments


bottom of page