top of page
  • Team BKNews

Администрацията за културно наследство разкритикувана за дискриминация срещу чуждестранни деца


Южнокорейската администрация за културно наследство (CHA) беше разкритикувана заради дискриминационната си политика спрямо деца от чуждестранен произход, които първоначално бяха изключени от безплатния вход в кралските дворци в Деня на детето.


В скорошното си съобщение CHA обявиха, че кралските дворци и гробници, включително дворците Gyeongbok, Deoksu и Changdeok, ще предлагат безплатен вход на посетители в Деня на детето, който се пада на 5 май, в деня на встъпването в длъжност на президента на 10 май и по време на Кралския културен фестивален период, който продължава от 10 до 22 май.


В съобщението се казва, че в Деня на детето посетителите на възраст до 12 години, заедно с техните настойници, могат да влизат свободно. Отбелязва се обаче, че политиката не важи за чуждестранните деца.


Това породи дебати сред онлайн потребителите, като много разкритикуваха CHA за дискриминация спрямо малки деца на база националност.


Коалиция от около 40 граждански групи за правата на мигрантите настоя CHA незабавно да коригира дискриминационната мярка.

"Логично е, че съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето никое дете не трябва да бъде дискриминирано, независимо от националност, раса или пол" - се казва в изявление на гражданските групи в сряда.
"Но политиката на CHA за безплатния вход изрично дискриминира децата въз основа на националност, и то не в който и да е ден, а в Деня на детето. Тези хора (чуждестранни жители) не са туристи, които посещават Корея за кратък период от време. Те са членове на обществото, които работят тук и плащат такси."

По-късно от администрацията премахнаха съобщението и обясниха, че правилото за изключването важи само за настойниците на чуждестранни деца, не за децата.

"Имахме предвид, че родителите или настойниците на чуждестранните деца са изключени от безплатния вход. Политиката за таксите за чуждестранни деца в Деня на детето ще бъде същата като в редовните дни" - каза служител от CHA пред The ​​Korea Times в четвъртък.

В обичайни дни корейците на възраст до 24 години се допускат безплатно. Чужденците на възраст между 7 и 18 години се таксуват 500 вона, а 1000 вона плащат тези на възраст между 25 и 64 години. Възрастните граждани на възраст 65 и повече години могат да влизат свободно, независимо от националността.


Когато беше попитан защо чужденците на възраст между 7 и 18 г. не могат да влизат безплатно, за разлика от корейските им връстници в редовни дни, представителят заяви:

"Не всички правила важат еднакво за чуждестранните граждани" - и не се съгласи, че политиката е дискриминационна.

По-късно през деня CHA обяви преработена версия на политиката за безплатен вход в Деня на детето, според която всички хора, без значение от възрастта и националността, могат да влизат безплатно.


Също се съобщават и планове да се преразгледа политиката за таксите в редовните дни, която налага различни такси за чужденци и корейци, отразявайки необходимостта от зачитане на културното разнообразие.


Източник: Korea times

bottom of page