top of page
  • bknsashka

Южна Корея се бори с недостига на болнични легла

Южна Корея се бори с недостига на болнични легла за пациенти с коронавирус поради скока в броя на дневните случаи и критично болни пациенти на фона на постепенното премахване на мерките за социално дистанциране от страна на правителството.Болничните легла се запълват бързо, особено в Сеул и околностите, което принуждава пациентите да чакат повече от ден за хоспитализация. Според Министерството на здравеопазването и Социалните служби, към неделя (21 ноември) 907 пациенти в района на столицата са чакали повече от ден.


От тях 466 пациенти са на или над 70-годишна възраст, докато 440 пациенти са имали придружаващи заболявания като високо кръвно налягане или диабет. Един пациент е бил бременна жена. Сред тях 137 души са чакали повече от четири дни за хоспитализация, а според правителството през ноември шестима са загинали, докато чакат да получат лечение.


Леглата в отделенията за интензивно лечение (ICU), налични за критично болни пациенти, също се изчерпват с бързи темпове. Към 17 часа в неделя заетостта на леглата в COVID-19 отделенията в Сеул е била 83 процента, докато в провинции Gyeonggi и Incheon, надхвърляйки прага от 75 процента. В цялата страна 69,5 процента от леглата са заети.Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA) оценява нивото на риска от COVID-19 като „много високо“ в по-голямата част на Сеул. Нивата на риск от заболяване в региони извън зоната на столицата са били или „средни“, или „високи“.


Процентът на заетост на леглата в интензивното отделение в района на столицата почти достигна своя лимит, а други карантинни показатели като броя на дневните случаи на зараза и репродуктивния брой (броя на хората, заразени от един пациент) също се влошават, това каза по време на брифинг в понеделник Jeong Eun-kyeong, представител на KDCA.

Jeong Eun-kyeong каза също така, че правителството ще се съсредоточи върху бързото въвеждане на бустерни ваксини и затягане на карантинните мерки в старчески домове и други високорискови заведения. За да отговори по-добре на недостига на легла в столичния район, здравното министерство наскоро въведе планове за прехвърляне на критично болни пациенти от Сеул в околните региони. Министерството заяви, че ще използва хеликоптери и линейки, оборудвани с респиратори, за да се прехвърлят пациенти в южната част на провинция Gyeonggi до съседната провинция Chungcheong и тези в източната част на провинция Gyeonggi до провинция Gangwon.


Но медицински експерти посочиха, че такъв план не може да бъде осъществен.

Това е рискована идея. Изключително трудно е да се прехвърлят пациенти в критично състояние в различни региони, тъй като те изискват респираторно лечение веднага след хоспитализация. Решенията за прехвърляне на такива пациенти се вземат в много крайни случаи, каза Chon Eun-mi, професор по респираторни заболявания в уневирситетската болница на университета Mokdong.

Очаква се трудната битка за осигуряване на допълнителни болнични легла да продължи, тъй като ситуацията с коронавируса не показва признаци на подобрение.

KDCA отчете 2827 нови случаи на ден за неделя, най-големият брой за такъв ден от седмицата след избухването на пандемията. Броят на тежко болните е 515.


Междувременно, съгласно първата стъпка на правителството в своя трифазен план за „връщане към нормалното състояние“, всички детски градини и училища се връщат присъствено от понеделник, въпреки продължаващите опасения относно груповото заразяване в училищата.Източник: TheKoreaTimes

Comentários


bottom of page