top of page
  • albenacacheva

Собствениците на магазини в спор с правителството заради забраната на найлоновите торбички


Собствениците на магазини изразяват недоволство от решението на правителството да забрани продажбата на найлонови торбички след 24 ноември, като твърдят, че този ход може да навреди на бизнеса им, заявиха представители на индустрията в неделя. Магазините ще могат да продават само хартиени торбички или стандартни пластмасови торбички за боклук, одобрени от Министерството на околната среда.


Според министерството продажбата на найлонови торбички за еднократна употреба в магазините за търговия на дребно с площ, по-голяма от 33 кв. м, няма да бъде разрешена. Към 2020 г. има 38 718 магазина с размери, по-големи от тези, които подлежат на прилагане на закона, което е 84% от всички магазини в страната. Тези, които продават или предоставят найлонови торбички, ще бъдат глобявани с до 3 милиона вона (2 086 долара).


Най-голямото безпокойство за собствениците на магазини са пререканията, които трябва да преживеят с клиентите си във връзка с новия регламент.

"Доскоро раздавах безплатни найлонови торбички на клиентите, за да носят покупките си. Вече имах толкова много кавги с клиенти, които искаха безплатни торбички, след като правителството реши да забрани продажбата им от следващия месец" - споделя собственик на магазин.

През 2016 г. служител на непълно работно време в магазин за хранителни стоки в провинция Северен Кьонсан беше намушкан с нож от клиент, след като поискал да му плати за найлонова торбичка.


Собствениците на магазини също така се притесняват, че принуждаването на клиентите да купуват хартиени торбички или стандартни пластмасови торбички за боклук - които са от три до 10 пъти по-скъпи от пластмасовата торбичка - може да ги откаже от купуването на много стоки в магазините.

"Повечето хора, които идват в магазина, купуват малки закуски или бира. Ако спра да предоставям найлонови торбички на клиентите, те няма да направят повече покупки от един или два артикула - което ще доведе до намаляване на продажбите", заяви местен собственик на магазин за стоки.
"Ние разбираме целта на правителството да прилага такъв закон, който има за цел да опазва околната среда. Въпреки това не е правилно да се прехвърлят всички произтичащи конфликти на собствениците на магазини и да се налагат санкции, когато те нарушават разпоредбите. Смятаме, че правителството трябва първо да уведоми клиентите за закона в по-голяма степен и да го приеме с достатъчно време."

Министерството на околната среда заяви, че местните власти ще започнат да приемат наредбата, както беше планирано първоначално, но също така обмисля да въведе междинен период преди законът да влезе в сила.


Източник: The Korea Times


bottom of page