top of page
  • albenacacheva

Студентите в Южна Корея се възползват от закуска за 1000 вона, за да преодолеят инфлацията


Студентите в Южна Корея се възползват от закуската за 1000 вона (около 1 долар), за да преодолеят инфлацията


Обременените от инфлацията студенти от университетите възторжено приветстват правителствената политика за евтина закуска.


Наречена "закуска за 1000 вона", тази достъпна храна обикновено включва ориз, супа и няколко гарнитури, всичко това само за 1000 вона (0,77 USD). Правителството субсидира храната, а университетите поемат останалите разходи.


Въпреки че политиката за закуска за 1000 вона беше въведена през 2017 г., за да се намали броят на студентите, които пропускат закуската, и да се насърчи консумацията на ориз, търсенето на достъпни ястия е по-голямо от всякога.

"Трябва да ставам рано, за да изпреваря тълпите, но си заслужава заради достъпната закуска", казва 23-годишна студентка в Корейския университет, която помоли да бъде идентифицирана с фамилията си Jeong.
"Конкуренцията е жестока - обикновено има опашка, когато стига дотам - но храната е на страхотна цена. Надявам се програмата да продължи."

В проучване, проведено през 2022 г. от Министерството на земеделието, храните и селските райони, 98,7% от отговорилите университетски студенти се надяват, че политиката за закуска на стойност 1000 вона ще продължи. Освен това 91,8 процента от анкетираните са заявили, че благодарение на политиката са осъзнали важността на закуската.


В сряда Министерството на храните обяви, че планира да увеличи повече от два пъти бизнес мащаба на правителствената политика за закуска. Понастоящем 690 000 студенти в 41 университета се възползват от тази политика. Но след съобщението бюджетът ще се увеличи от 780 млн. вона на 1,58 млрд. вона, а броят на бенефициентите ще нарасне до 1,5 млн. студенти.


Министерството обясни, че въпреки популярността на политиката, много студенти все още не могат да се възползват от закуските на ниски цени поради ограничената наличност.

"Правителството реши да разшири политиката, за да облекчи финансовата тежест върху студентите и да осигури подкрепа за прехода им към обществото. По този начин правителството се надява да отговори на притесненията и бедственото положение, с които се сблъскват младите хора", заяви Jeon Han-young, генерален директор на Бюрото за политика в хранителната промишленост към Министерството на храните.

Източник: The Korea Times

Comentarios


bottom of page