top of page
  • Team BKNews

Корейският празник Чусок: традиции и значение


Чусок, или Корейският ден на благодарността, е един от най-големите и важни празници в Корея. Членовете на семейството се събират заедно, за да споделят храна и истории и да благодарят на предците си. Тази година Чусок се пада на 21 септември, а периодът е от 18 до 22 септември, тъй като денят преди него и този след също са част от празника.


Традиции


Charye (помен за предците) and Seongmyo (посещение на гробовете на близките)


Сутринта на Чусок близките се събират в дома на главата на семейството, за да направят помен за предците си, наречен charye. Той се състои два пъти в годината - на Солал и на Чусок. За помена на Чусок се приготвят пресен ориз, алкохол и оризови кексчета (songpyeon).

Друга стара традиция е seongmyo, или посещение на гробовете на предците. Тя се изпълнява, за да покаже уважение и респект към тях. Членовете на семейството махат плевелите около гробовете и правят обикновен помен.


ТРАДИЦИОННИ ИГРИ

Тъй като Чусок е празник на реколтата и изобилието, той се празнува с много различни забавления и традиционни игри като: samulnori (перкусионен музикален жанр), talchum (танц с маски), ganggangsullae (корейски танц в кръг) и ssireum (традиционна корейска борба).


Ganggangsullae се изпълнява по време на Jeongwol Daeboreum (отбелязването на 15-ия ден от първия лунен календар) и Чусок. В този танц жените, облечени в ханбок, се хващат за ръце в голям кръг и пеят заедно през нощта на първото пълнолуние и на Чусок. Има няколко истории за възникването му. Една от най-добре познатите разказва, че танцът датира от династията Чосон (1392-1910), когато корейската армия карала младите жени в селото да се обличат с военни униформи и да се събират около планините, за да изглежда, че корейската армия е по-многобройна от вражеската. С тази тактика на сплашване тя спечелила много битки.


Ssireum, друго традиционно корейско забавление, е мач по борба, който се провежда върху пясък и изисква сила и умения.


ХРАНА

По време на Чусок се приготвят разнообразни храни, за да се отбележи изобилната реколта от годината, а част от типичните за празника храни е songpyeon - оризов сладкиш. Вярва се, че ако човек го оформи добре при правенето, ще има красиво бебе.

Друга традиционна храна е jeon (корейски палачинки) и върви с корейски ликьор.


Източник: Visit Korea

bottom of page