top of page
  • Team BKNews

Хризантемата: цветето на императорите


Ако попиташ японците кое цвете представлява страната им, сигурно повечето ще посочат черешовия цвят. Но всъщност "официалното" японско цвете е хризантемата с 16 венчелистчета, използвана за императорския печат. Япония няма легално определено национално цвете, но ще видите императорския печат на корицата на японските паспорти, на някои японски монети и на вратите на японски дипломатически учреждения в чужбина.


Хризантемите произхождат от Китай и са били пренесени в Япония като медицинско растение в периода Nara (710–94). Хризантемата се появява често в антологията с поезия от периода Heian (794–1185) - Kokin Wakashū, подсказвайки, че е била популярно цвете в императорския дворец не само с медицински цели, но и за наблюдаване. Вярва се, че тя става императорски символ, когато император Go-Toba (1180–1239; r. 1183–98) избира цветето като лична емблема.


Само в Япония има повече от 350 вида хризантеми, като това са само някои от 200 000-те вида, съществуващи по света. Отгледаните в Япония са познати като wagiku, за да се различават от тези в чужбина. По-конкретно: wagiku с уникални цветове и форми са от периода Edo (1603–1868) и са назовавани kotengiku, което означава класически хризантеми. Wagiku са разделени в три основни категории, определени от размера на цветовете им: ōgiku (големи), chūgiku (средни) и kogiku (малки). Ōgiku с диаметър от 18 см или повече са разделени на atsumono (дебели цветя), kudamono (тръбни или паяковидни) и ichimonji (плоски цветове с два припокриващи се реда венчелистчета, видът хризантема, върху който се основава императорският герб). Chūgiku, 9 или 18 см в диаметър, често са използвани за погребения, докато по-малките kogiku са използвани в бонсай или се отглеждат в саксии за цветя и градински цветни лехи, където са любимци.


Tomoenishiki, разновидност от региона Kaga, северозападната част на Япония

Edogiku, разновидност от Токио

Отбелязване на разновидността и красотата


Ежегодният Kiku Matsuri, провеждан всяка година през ноември в храма Yushima Tenmangū в Bunkyō, Токио, предлага страхотна възможност да се насладите на прекрасните разновидности хризантеми, внимателно отглеждани от около 60 членове в Bunkyō Aikiku Kai, местна цветарска асоциация за любителите на хризантемите.


Изтъкнати са експозициите на великолепните ōgiku, които включват повече от 2 000 цветчета, представящи 32 вида, включително определен брой отгледани от местните ученици в началното и основното училище. Фестивалът привлича 100 хил. посетители всяка година.

ichimonji, модел за императорския герб

itogiku с паяковидни цветчета
Колкото повече грижи полагаш за тях, толкова по-красиви стават. Ние отглеждаме нашите хризантеми от семена, издънки и понякога резници от пъпки, но това, че получавате добри резултати тази година, не означава, че същата техника ще работи следващата година
Можете да запазите конкретния сорт, но колко добре ще цъфтят зависи от това колко грижи им полагате. Хризантемите отразяват самата ви душа; трябва да ги отглеждате с всеотдайна любов и грижа. - казва Sugimoto Keiji, председателят на Bunkyō Aikiku Kai.

Присъждат се награди на Kiku Matsuri, а какви са критериите?

Първо гледаме цялостния външен вид. Венчелистчетата добре ли са подравнени или се разпръскват във всяка посока? Една от целите ни е да запазим традиционните сортове, така че ние също гледаме доколко едно цвете отговаря на критериите за неговото разнообразие. Отрицателни точки се дават за наличие на буболечки, признаци на заболяване или паднали листа.

Екземплярите от един и същи сорт се разделят допълнително на подгрупи според начина на отглеждане и подрязване. Класическата подредба за голямата ōgiku е три клонки с цветчета от едно стъбло, позната като sanbon-jitate. Цветчетата се смятат за най-красиви, когато са разположени шахматно с най-високия цвят в задната част, представляващ небесата, този отляво на земята, а този отдясно - човечеството. Тази триъгълна подредба се постига чрез щателно внимание към осветлението и други фактори, докато цветята се култивират. Начинът, по който цветята са настроени да цъфтят едновременно - и точно навреме за фестивала - е невероятно техническо постижение.

Sanbon-jitate, не повече от 60 см високи, познати като daruma

Други видове подрязване и показване включват рамки kengai или каскадни kogiku и големи senrin-zaki клъстери от многобройни цветчета, събрани върху едно стъбло ōgiku.


Последно, ще бъдете изумени от многото bontei аранжировки на бонсай от хризантеми, всяка със собствена уникална тема, и куклите kiku-ningyō, редовен елемент на всеки фестивал на хризантемите, изящно облечени в костюми, направени от цветове на хризантема.

Каскадни kengai

senrin-zaki аранжировка на многобройни цветчета върху едно стъбло

Bontei аранжировки на хризантеми bonsai

Герои от историческа драма в облекла с хризантеми

Източник: Nippon



bottom of page