top of page
bknmoni

Коледа в Корея: прилики и разлики със Запада


Въпреки че християнството не е официалната религия на Корея, Коледа се празнува в цялата страна. Традицията започва едва след Втората световна война, когато през 1945 г. правителството на САЩ в Корея обявява празнуването на Коледа. Това е неочаквана концепция за корейския народ, тъй като тогава само 5% от цялото население е християнско. Въпреки това населението с тази религия нараства до 20% досега и може би това е причината хората да ценят Коледа в Корея на 25 декември, подобно на целия свят. Но знаете ли, че корейците не празнуват Коледа точно като западните страни? Ще се изненадате да научите оригиналната ориентация на този фестивал и връзките му с традиционната корейска култура. Първо, знаете ли, че Южна Корея е първата азиатска нация, която официално признава Коледа за национален празник? Обзалагаме се, че не сте, защото хората обикновено приемат, че обществеността отбелязва Коледа по целия свят като национален празник. Е, не е, и със сигурност не в Азия, въпреки че една трета от цялото световно население е християнско. Но хората отбелязват ли християнския празник като религиозен празник в Корея? Всъщност не. Не само в Корея, но и по целия свят събитието е загубило своята същност. Първоначално хората празнували Коледа в памет на пророка Исус, който умрял за спасението на своя народ. Хората познават пророка Исус като "Christ", оттук и името на празника (Christmas). Независимо от това, Коледа се превръща в тържество, на което семействата се събират и изживяват старите си спомени. Празнуват заедно, пеят коледни песни, свързани със зимата. По този начин Коледа в Корея е еволюирала в същата посока.

Какво правят на Коледа? Като за начало, корейците имат смесица от собствена и западна култура, когато става въпрос за "заимствани фестивали" като тези. Местните също празнуват известната зимна традиция "Yule" от десетилетия. Публичното отбелязване на "Yule" е през последната седмица на декември. Хората пеят коледарски песни, ядат заедно и палят дървена клада в знак на почит към традицията на бъдника. Изненадващо, това двойно събитие на Коледа датира много по-рано, отколкото когато Коледа става масова в света. Така че Коледа в Корея често е синоним на Yule. Хората правят оризови сладки с бульон, за да им се насладят със семейството, подобно на западния празник Деня на благодарността. Оризовата торта е пълна с месо, ориз и други съставки, представляващи просперитет, и златни монети. В същото време бистрият бульон означава ясно, щастливо бъдеще.

Коледа в Корея: Свети Валентин с Дядо Коледа Местните хора често го наричат ​"Свети Валентин с Дядо Коледа". За разлика от известната коледна култура, корейците предпочитат да прекарват Коледа само с половинките си вместо с цялото си семейство. Тук можете да се досетите, че това не е семеен празник в Корея, а уникална дата за почитане на зимата и Yule.

Украсяват ли елха/дърво?

Тъй като повечето корейци живеят в апартаменти, поддържането на коледна елха не е много забавно в Корея. Там няма да намерите много коледни елхи извън домовете на корейците, което може да бъде доста шокиращо за идващите от Запада. Въпреки това несъмнено ще намерите гигантски, украсени коледни елхи в търговски центрове, паркове, магазини и компании.

Какво мисли корейската общественост за християнството и Коледа? Няма много статистически данни по този въпрос, но огромното мнозинство от корейците се свързват с будизма. Можем да станем свидетели на очевиден ръст сред хората, които предпочитат да казват, че не представляват определена религия. Но като цяло няма да намерите много насилие и престъпления от омраза, извършени срещу християни, тъй като Корея е миролюбива нация. Въпреки това фактът остава доста силен, че само Филипините имат най-много християни като централноазиатска страна.

Коледни картички

Корейските коледни картички са важен начин за поддържане на контакт със семейството и приятелите както за местното, така и за останалото население. Писането по време на празничния сезон на семейството в Корея помага на корейските американци да поддържат връзка и да се чувстват част от семейния празник. Вместо "Весела Коледа" могат да се използват по-общи празнични поздрави. Размяна на подаръци

Даването на подаръци не е толкова разпространено в Корея, колкото в Съединените щати. Всъщност в повечето семейства всеки получава само един подарък. Често се дава след музикално изпълнение или поетичен рецитал, който е забавлявал групата. Подаръците винаги се дават с две ръце. Корейците често дават маркови артикули, алкохол (освен ако не са религиозни) и артикули за посрещане на нуждите в края на годината. Обичайно е да се дават пари на децата към края на годината. Коледна вечеря

Празничното меню включва храни като Bulgogi (говеждо на барбекю), юфка от сладки картофи и кимчи. Всеки носи най-доброто си ястие. Семейството завършва храненето с коледна торта (често оризова торта, украсена с плодове) или бюфет с най-добрите корейски сладкиши, които семейството може да предложи, като например: - Захарни бонбони, които са домашно приготвени или закупени; - Задушена круша; - Орехи, обвити в райска ябълка; - Коледни торти със сладка паста от червен боб.

Bulgogi

Дядо Коледа

Дядо Коледа си проправи път по света. Той може да бъде облечен в синьо или дори зелено и да бъде наричан Санта Кулусу или Санта Харабоджи. Той е облечен в традиционни одежди и "gat", историческата шапка с плосък връх, носена от мъжете по време на династията Чосон. Дядо Коледа постепенно се въведе и в Корея като маркетингов инструмент и за забавление на децата. Той дава подаръци на обществени събития или граждански посещения, но рядко в отделни домове. След като ви представихме начина на празнуване на Коледа в Корея, сами може да направите разлика между празнуването в Изтока и Запада.

Comments


bottom of page