top of page
  • anpanayotov

Забравените герои: Чиуне Сугихара


Определено Втората световна война остава черно петно в човешката история, а геноцидът над евреите бележи хиляди човешки съдби. Днес ще ви запознаем с човек, който не се бои да наруши правилата, за да устоява принципите си. Един тих герой, който остана в сянката на доблестната си постъпка.


През август 1939 г., когато светът се приближава към всеобхватна война, на японския дипломат Чиуне Сугихара е наредено да създаде консулство в Ковно, временната столица на Литва. Част от мисията му е да събира и анализира информация за Съветския съюз. Това е времето, когато се засилва преследването на евреите от нацистка Германия, оставяйки им ограничена възможност за бягство, защото броят на страните, които желаят да ги приемат, е ограничен.

Бившето консулство на Сугихара в Ковно
Бившето консулство на Сугихара в Ковно

През 1940 г. събитията принуждават дипломата да вземе трудно решение. Избягалите от нацисткия режим се събират пред японското консулство в Ковно точно преди закриването му с искане за транзитни визи, за да избягат от опасността в Европа. Дипломатът телеграфира до Министерството на външните работи на Япония:

"Мога ли да издавам визи?"

Министерството му нарежда да спазва правилата и да издава визи само на тези, които отговарят на условията.


Еврейски бежанци, чакащи пред консулството на Сугихара в Ковно, около 1940 г.
Еврейски бежанци, чакащи пред консулството на Сугихара в Ковно, около 1940 г.

Сугихара бива разкъсван между избора да издаде визи и да спаси живота на евреите или да изпълни заповедите, което ще му позволи да защити своята безупречна кариера на дипломат. Въпреки това пренебрегва заповедите и издава транзитни визи на всички без никакви условия.


Виза от 1940 г., издадена от консул Сугихара
Виза от 1940 г., издадена от консул Сугихара

През следващия месец той прекарва цялото си време в издаване на колкото се може повече транзитни визи, заедно със своята жена Юкико, за да спаси възможно най-много животи. Дипломатът е прекарвал по 20 часа на ден през този месец в писане на колкото се може повече визи. Той продължава да пише дори след като напуска консулството в един близък хотел, където отсяда. В деня, в който трябва да напусне Литва, той не спира да пише визи за еврейските бежанци, които го последват до гарата. Подава последната през прозореца на вагона, точно преди влакът да напусне гарата. През този един месец той издава около 2200 животоспасяващи визи.

Предположението, че Сугихара е спасил над 6000 евреи, което се подкрепя и от жена му, идва от факта, че всеки притежател на транзитна виза е пътувал с поне още двама души - съпруга и дете. Някои изследователи предполагат, че са спасени около 10 000 души.


След завръщането си в Япония през 1947 г. Сугихара е уволнен от външното министерство за неправомерно издаване на визи против заповедта. Признанието му идва едва през 1968 г., когато един от спасените евреи, станал по-късно израелски дипломат, успява да го открие. Днес възпоменателни плочи в негова чест са издигнати в Литва и родната му Япония.


На въпроса защо е издал визите, Сугихара отговаря следното:

Честно казано, цяла нощ мислех за това. След доста мъки заключих, че човечеството е от първостепенно значение. Тогава, без да се боя от нищо, реших да издам тези визи.
bottom of page