top of page
  • Sakura

7 китайски драми за електронни спортове, които да ви заредят със състезателен дух


Докато корейските драми обичат да разнищват въпроси относно странни професии, в Китай някои от най-популярните сериали са съсредоточени върху професионалните играчи в е-спортовете (електронните спортове).


В последните години страната се превърна във водещ пазар за е-спортове, а да си играч там вече означава да излезеш извън рамките на хобито. Мнозина вече се състезават усилено, за да печелят награди в турнири, а голяма част от тях са придобили статус на знаменитости.


Ето защо е-спортът става идеалната тема за драми, които да ни покажат отличен състезателен дух и трудностите, срещани от професионалистите. Подбрали сме ви няколко подобни продукции, с които да започнете:


Love O2O (2016)

Сюжет: Xiao Nai е експерт в игрит, който благодарение на баскетболните си умения, академичните си постижения, таланта си в плуването и това, че е директор на компания за игри, е най-популярният студент в университета. Когато за първи път среща Bei Wei Wei, която учи компютърни науки, той незабавно се влюбва.


Но не външният ѝ вид го кара да се влюби, а изключителното майсторство, с което командва групата си в играта. Сега Xiao Nai трябва да използва и уменията си в истинския живот, и тези онлайн, за да спечели сърцето ѝ.


Защо да я гледате? Освен че представя живота в колежа, това е една простичка романтична комедия, която е наслада за очите и ще ви зарадва. На фона на това ще можете да видите и как се развиват отношенията между героите онлайн – във фентъзи играта, в която всеки може да бъде когото си поиска.


Gank Your Heart (2019)

Сюжет: Срещата им е рецепта за катастрофа, но отношенията им са сладки. Това е любовна история между играч на е-спорт и лайв стриймър.


Ji Xiang Kong има добър външен вид и много фенки. Qiu Ying го среща по време на международно състезание и използва шанса, за да увеличи собствената си популярност, не знаейки, че неговата репутация в света на е-спорта е опетнена. Вместо да ѝ помогне, асоциирането още повече я наранява. Преживяването се оказва скрита благословия, защото Qiu Ying открива призванието си. По случайност тя открива, че Ji Xiang Kong всъщност е неразбран гений.


Защо да я гледате? Това е от по-ранните роли на Wang Yi Bo, в която си заслужава да го гледате, въпреки че повечето го познават с “The Untamed“. Нещо повече – това е романтична комедия – рядък жанр за актьора – и ще ви е още по-интересно да видите как се справя. Гарантираме ви, че химията му с Wang Zi Xuan ще ви допадне.


Освен това драмата предоставя много достъпен начин за навлизане в света на е-спорта – от една страна, представя отбора с тренировките, конкуренцията и тревогите, свързани с ранното пенсиониране на участниците, а от друга, показва трудностите на коментаторите, каквато иска да стане главната героиня, но тепърва среща препятствия в подходящото представяне на игрите.


Falling Into Your Smile (2021)

Сюжет: В конкурентния свят на е-спортовете екипът ZGDX OPL, съставен изцяло от мъже, не отстъпва на никого. Армия от фенки го следва навсякъде. Но когато един от звездните играчи е с наранена ръка, капитанът на отбора Lu Si Cheng няма да бърза да намери заместник.


Ниската и сладка Tong Yao е аматьор, обсебен от играта. Уменията ѝ са изключителни, но силно вярва, че в мъжкия свят на професионалните играчи няма място за любов, въпреки че бившият ѝ приятел е геймър. Когато мениджърът на ZGDX научава за уменията ѝ, той се свързва с нея, като си мисли, че наемането ще е силен ПР ход. Първоначално Lu Si Cheng гледа на нея пренебрежително, но в крайна сметка се съгласява да стане заместник. Могат ли да станат по-близки, докато се опознават?


Защо да я гледате? “Falling Into Your Smile” се потапя още по-дълбоко в електронните спортове, като ни демонстрира какво е да си част от такъв отбор. Разбираме, че да си професионален геймър значи да търпиш стрес, равен на това да си певец или актьор – да продължаваш да работиш усилено, докато се справяш с негативни отзиви, да пазиш репутацията си и да можеш да се сработваш в екип.


Драмата разглежда и въпроса, че подобно на други професии, и тази е доминирана от мъже, затова присъединяването на Tong Yao носи напрежение сред отбора. Геймингът се разглежда и подробно като професия на бъдещето – все още мнозина я приемат несериозно, твърдейки, че може да служи само за хоби, но упоритата работа на ZGDX говори тъкмо за обратното.


Go Go Squid! (2019)

Сюжет: Han Shang Yan, бивша легенда в света на е-спорта, свързан с киберсигурността, отдавна се е оттеглил, за да основе собствен клуб – K&K – и да тренира група младежи за професионални играчи. Една вечер K&K губят състезание и Han Shang Yan влиза в интернет кафене, за да отдъхне. Геният в компютърните науки и онлайн певицата Tong Nian помага на братовчед си в кафенето, когато една вечер Han Shang Yan, и Tong Nian веднага се влюбва в него.


Обикновено смела, екстровертна и със стотици последователи заради изпълнението на кавъри, тя прави няколко неуспешни опити да се сближи с него. Поредица от случайности и недоразумения ги обединява и докато Han Shang Yan бавно започва да се привързва, Tong Nian се замесва в дейностите на K&K и професионалните е-спортове, като дори разкрива миналото на Han Shang Yan и причината за внезапното му пенсиониране.


Защо да я гледате? “Go Go Squid!” представя пътя към постигането на една мечта. Често той е трънлив, изпълнен с неразбирателства, когато вървиш по него с други хора, но същите хора, които понякога те ядосват, могат да ти дадат сила в необходими моменти и да ти бъдат опора.


Въпреки че Han Shang Yan отдавна се е отказал от отбора си, спомените го преследват и той не може да ги забрави. Освен това е взискателен към собствения си екип, но е отличен лидер. Дори и да изглежда студен външно, Tong Nian успява да прозрее отвъд и двамата стават толкова сладка двойка, че е неописуемо. Пригответе се усмивката да е залепена на лицето ви през цялото време.


You Are My Glory (2021)

Сюжет: Историята проследява космическия инженер Yu Tu и звездата Qiao Jing Jing. Решението да започне да играе, за да спаси спонсорството си, я събира със стара любов.


Qiao Jing Jing се присъединява към гейминг състезание, за да докаже уменията си, и прави всичко възможно, за да подобри играта си. Yu Tu, неин бивш съученик, е инженер, който е и добър играч. Тя го моли да стане неин учител.


Защо да я гледате? Yu Tu и Qiao Jing Jing са доказателството, че е важно да уцелиш правилния момент за всичко. Ще останете трогнати да проследите как двамата се превръщат в силна подкрепа един за друг, въпреки че постоянно се съмняват дали са достатъчно добри.


Макар че не са професионалисти, ще успеете да добиете представа и за мобилните игри, които също добиват популярност.


The King’s Avatar (2019)

Сюжет: В света на онлайн играта “Glory” Ye Xiu е познат като играч от най-високо ниво. Поради поредица от обстоятелства той бива принудително изгонен от отбора си. След като напуска сферата, започва да работи като един от управителите на интернет кафене.


Когато “Glory” пуска десетия си сървър, той се впуска в играта още веднъж, въоръжен с 10 години опит, спомени и незавършено, създадено от него оръжие.


Защо да я гледате? Това е още един сериал с участието на Yang Yang, който пък се съсредоточава върху приятелството, вместо върху романтиката. Не само че героите са добре изградени, но и самото изобразяване на играта по отношение на графиките е завладяващо.


Драмата е базирана на онлайн книга, а има и аниме с три сезона, което може да проверите.


Cross Fire (2020)

Сюжет: През 2008 г. Xiao Feng е лидер на отбор, който едвам го задържа заедно. Е-спортовете са в началото си и не се печелят много пари. Отборът на Xiao Feng е подиграван, но членовете продължават да се борят за мечтите си. През 2019 г. Lu Xiao Bei е майстор на същата игра. В реалността обаче е млад мъж в инвалидна количка. Той обещава да продължи с делото на брат си и да стане професионален играч, но губи шанса си да се присъедини към професионален отбор. Въпреки че двамата са разделени от 11 години, космически проблем позволява на двамата да надхвърлят пространството и времето, докато случайно се срещат един с друг в една и съща игра. От позиция на взаимно недоверие до позиция на другарство, те формират свои собствени екипи и си помагат взаимно да израстват в живота и като играчи, за да постигнат мечтите си.


Защо да я гледате? Драмата добавя още един интересен елемент освен е-спорта и замесва научната фантастика. Чрез идеята за пътуване във времето успяваме да сравним несигурното минало на електронните спортове с настоящето, изпълнено с надежда и очаквания.


В “Cross Fire” всеки човек, който се бори за мечтите си и дава началото на нещо, е достоен, но можете да очаквате солидно количество емоционални сцени.

Comments


bottom of page