top of page
Team BKNews

Забраната за татуировки върху непълнолетни в Китай посрещната със смесени реакции


Ходът на Китай да забрани татуировките за лица на възраст под 18 години беше посрещнат със смесени реакции, тъй като правителството продължава да разширява държавното регулиране на живота на хората, особено на по-младите поколения.


Това е най-новата промяна в нарастващия списък от интервенции, насочени към младите хора и целящи да ограничат и променят поведение, виждано от държавата като неморално, или както го наричат - „духовно замърсяване“.


Тези ходове включват планове за засилване на „мъжествеността“ в училищата с повече учители от мъже и допълнително физическо възпитание, забрана за „женствени“ мъже в развлекателната индустрия и забрани за време за игри и живи излъчвания за непълнолетни.



Забраната за татуировки за непълнолетни под 18-годишна възраст беше обявена по-рано този месец от работна група, създадена да следи за поведението на непълнолетните и „да им помогне да разберат рисковете от получаването на татуировки, като родителите и настойниците трябва да ги разубедят от това“.


Този ход отразява и усилията за ограничаване на все по-приватизирания козметичен медицински сектор в Китай, тъй като случаите на злоупотреба се увеличават. В един случай през юни 2021 г. студио за татуировки в Jiangsu, Източен Китай, беше съдено за използването на токсични цветни пигменти, прилагани върху повече от 40 непълнолетни.


Шанхай, който се счита за столица на боди арта в Китай и е дом на хиляди студиа за татуировки, обяви собствената си забрана още през март.


ТАТУИРОВКИТЕ СА ЛОШИ...ЗАЩОТО СА ЛОШИ?

В Китай мнозина похвалиха тази стъпка като необходима, за да се предпазят младите хора от „изкушението“ да си направят татуировка.


Guo Xiamei, доцент, специализиран по семейна психология и развитие на юноши в университета Xiamen, каза пред China Daily, че младите хора не са достатъчно зрели, за да вземат информирано решение, когато си правят татуировка или да разберат „последиците“.

Например някои кариери като тези в държавната служба, полицията и военните не приветстват кандидати с големи татуировки. Подрастващите може да съжалят за своето импулсивно или бунтарско решение да си направят татуировка, когато пораснат - каза тя.

Онлайн коментатор, който приветства забраната, казва:

Това ще помогне на по-младите хора да не захвърлят бъдещето си с нещо, което ще ги съсипе в очите на другите хора.

Hongwei Bao, професор по Азиатска идентичност и медийни изследвания в университета в Нотингам в Обединеното кралство, казва, че забраната отразява културната тревога на по-старите поколения от външни влияния като тези на Запада на фона на нарастващата заетост и социалната несигурност в китайското общество.

Във време на засилен политически контрол, нестабилни икономически условия и засилено глобално геополитическо напрежение, залогът да бъдеш или просто да изглеждаш различен е просто твърде голям, каза той пред South China Morning Post.

Мнозина в социалните медии на страната също бяха критични към този ход, въпреки че китайската цензура работеше бързо, за да премахне негативните коментари.

Как може това да подобри живота на един млад човек, когато има толкова натиск за добро образование, за получаване на високоплатени позиции и след това натиск да се ожениш, да имаш деца и собственост, това ли мислят, че ще ни помогне? - пише коментиращ.
Това да имаш татуировка наранява ли някого? Животите ни се контролират без никаква реална полза. Това е решение, взето от стари хора, които идват от друго време и място - пише друг.

ДЪЛГА ИСТОРИЯ НА ОСЪЖДАНЕ

Отвращението на китайското общество към татуирането датира от времето на Конфуций и традиционните асоциации между изкуството на тялото и престъпността и секс работата.

В древен Китай обикновено престъпниците са били маркирани като форма на наказание. Тъй като хората с татуировки са били лесноразпознаваеми, те сформирали банди и ставали хора, които не се вписват в обществото - бунтари, следователно били асоциирани с културата на бандите. - казва Bao
С променящото се време младото поколение е станало все по-наясно с международните практики. Те искат да вземат сами решенията за собствените си тела, но не са тези, които взимат решенията в днешен Китай. - допълва той.


До 2019 г. се натрупва обществено недоволство, което съвпада с навлизането на Китай в личния живот на гражданите в опит да регулира поведението им.


Усилията са насочени към премахване на духовно замърсяване, което може да означава всичко, смятано от по-възрастните консервативни членове на правителството за безполезно, но често става въпрос най-вече за западните идеи и моди.


През 2018 г. Главната администрация на спорта на Китай (GAS) нареди на елитни спортисти като футболисти, сред които боди артът е популярна форма на себеизразяване, да покрият татуировките си.



През януари 2019 г. музикантите и актьорите с татуировки бяха спряни от всички китайски медии и скоро след това Sina Weibo започна да премахва съдържание с татуировки.

В едно силно конкурентно китайско общество има твърде много за губене, ако не се впишеш в мейнстрийма. Това обяснява защо тази политика се подкрепя и от много млади хора. С други думи забраната за татуировки може да се разглежда като решение на мнозинството.

Източник: SCMP

Comments


bottom of page