top of page
  • albenacacheva

Китай се опитва да попречи на Южна Корея да се присъедини към водената от САЩ коалиция


Поканата на китайския лидер Xi Jinping към президента Yoon Suk-yeol в деня на встъпването му в длъжност отразява опита на Пекин да попречи на Сеул да се сближи с Вашингтон на фона на все по-засилващото се съперничество между САЩ и Китай.


В безпрецедентен ход китайският вицепрезидент Wang Qishan, служител от най-висок ранг, изпратен от китайското правителство в Сеул по повод смяната на ръководството на Корея, оповести поканата след срещата си с Yoon във вторник.


В отговор Yoon благодари на Xi за поканата и добави, че очаква с нетърпение да се срещне с китайския си колега в Сеул. Неочакваната покана на Xi дойде точно преди планираното посещение на американския президент Джо Байдън в Сеул. Yoon и Байдън ще проведат първата си среща на върха в Сеул на 21 май.

"Като се има предвид, че администрацията на Yoon се стреми към укрепване на съюза със Съединените щати или към засилване на тристранното сътрудничество между Корея, САЩ и Япония като приоритет на външната си политика, което драстично се различава от балансираната дипломация на правителството на Moon Jae-in, китайското правителство иска новото корейско правителство поне да запази досегашната си позиция", заяви Chung Jae-hung, научен сътрудник в института "Седжон".

По време на управлението на Moon Корея се движеше като по тънък лед между своя съюзник в областта на сигурността - САЩ, и най-големия си търговски партньор - Китай, като избягваше да се присъединява към водената от Вашингтон антипекинска коалиция.


Използвайки икономическия си статут, Пекин също полага усилия да накара Сеул да се дистанцира от Вашингтон, тъй като възприема Корея като най-слабото звено в американската съюзна мрежа. Изглежда, че тези усилия са се отплатили.


Въпреки това Yoon обеща да направи промяна в дипломацията и да постави сближаването с Вашингтон в центъра на външнополитическите си приоритети.

"Поканата на Wang и неговите забележки отразяват опасенията на китайското правителство, че новото корейско правителство може да се отвърне от балансираната дипломация и да подкрепи антикитайския съюз на САЩ", допълва Chung.

По време на срещата си с Yoon, Wang предложи пет предложения за корейско-китайските отношения, като в едно от тях се казва, че двете страни трябва съвместно да засилят координацията и сътрудничеството по въпросите, свързани с Корейския полуостров, като същевременно се отнасят по подходящ начин към чувствителните въпроси. Тези забележки изглежда имат предвид евентуалната подкрепа на Корея за антикитайските настроения.

"Има голяма част от платформите, ръководени от САЩ, които са насочени към ограничаване на Китай, и това са QUAD, планираната Индо-тихоокеанска икономическа рамка, AUKUS и, разбира се, THAAD", заяви Chung.

AUKUS е засилено тристранно партньорство в областта на сигурността, в което участват Австралия, Обединеното кралство и САЩ, а THAAD е съкращение от Terminal High Altitude Area Defense - американски противоракетен щит.

"От своя страна Китай се надява, че корейското правителство няма да се присъедини към тях", добави Chung.

Lee Sang-man, директор на Китайския център към Института за изследвания на Далечния изток, смята, че е време да се възстановят отношенията на Корея с Китай при управлението на Yoon, като казва, че Сеул си е осигурил първоначален лост за влияние в двустранните връзки.

"Силната реторика на Yoon, че администрацията му ще работи в тясно сътрудничество със САЩ по отношение на външната си политика, засегна нервите на китайското правителство, което изпреварващо направи жест, като изпрати Wang, така наречената дясна ръка на Xi, на церемонията по встъпване в длъжност", казва Lee, който преди това определи антикитайските забележки на Yoon като "нереалистични".
"Засега сме спечелили влияние, което ни дава повече възможности за маневриране."

Имайки предвид, че администрацията на Yoon е пълна с експерти по отношенията със САЩ, които са враждебно настроени към Китай, Корея трябва гъвкаво да се възползва от настоящата ситуация в отношенията си с Китай, като същевременно остане твърда в отговор на евентуални икономически ответни мерки, отбелязва Lee.


След като през 2016 г. Корея одобри разполагането на батерия THAAD на своя територия, Китай нанася ответен икономически удар, като налага неофициален бойкот на корейски продукти и налага ограничения в туризма. Китай твърди, че радарът на системата може да се използва за шпиониране на неговите военни маневри.


Източник: The Korea Times

bottom of page