top of page
  • Team BKNews

Китайската полиция съобщи състоянието на жертвите от нападението в ресторанта в Tangshan


След дни на нарастващ обществен натиск китайската полиция най-накрая даде ъпдейт относно разследването на брутално нападение в ресторант в Tangshan.


При нападението, извършено в ранните часове на 10 юни, няколко жени са многократно ритани и удряни от група мъже. Това шокира Китай, след като записи от охранителните камери се разпространиха онлайн.


Ден след нападението полицията в Tangshan публикува изявление, в което се казва, че две жени са хоспитализирани „без опасност за живота“ и са в „стабилно състояние“. Друга информация не беше предоставена. Жертвите, както и техните приятели и семейство, също запазиха мълчание.


Във вторник, 11 дни след нападението и 10 дни след първоначалното изявление, отделът за обществена сигурност на провинция Hebei, където се намира Tangshan, пусна второ, по-продължително изявление, в което се казва, че две от жените на 31 и 29 години са "хоспитализирани в общото отделение за лечение и състоянието им се е подобрило“. Другите две жертви, на 24 и 29 години, не се нуждаели от хоспитализация, добавя се.


Според съдебномедицински доклад, цитиран от полицията, хоспитализираните жени са получили „леки наранявания втора степен“, докато другите две са с „леки наранявания“.


Полицията в Hebei заяви в изявление, че заподозрените са избягали от местопроизшествието в 2:47 ч. - седем минути след началото на нападението - и в 2:55 ч. четиримата пострадали са изпратени в болница с линейка. Полицаите са пристигнали в ресторанта в 3:09 часа сутринта, около половин час след получаване на обаждане от обществеността в началото на атаката.


Но изявлението беше посрещнато с недоверие онлайн, като много критикуваха работата на властите по случая. Свързан хаштаг в Weibo беше разгледан 450 милиона пъти в рамките на часове.


След атаката китайските власти се опитаха да потушат дискусиите около насилието, основано на пола, и да изместят фокуса върху насилието от местни банди.


Статиите на държавните медии до голяма степен се фокусираха върху бързите действия на полицията при арестуването на заподозрените и двуседмичната кампания, обявена от властите в Tangshan за борба с организираната престъпност.


Снимки и видеоклипове на полицаи - някои въоръжени с оръжие - стоящи като охрана зад клиенти в ресторанти за барбекю на открито, подобни на този, където се случи инцидентът, се разпространиха в социалните медии.


В изявлението полицията казва, че четирима от заподозрените са пътували от Tangshan към източна провинция Jiangsu три дена преди атаката, за да заговорничат с останалите петима за „извършване на незаконни онлайн хазартни дейности и пране на пари“. Няколко от тях са имали криминални досиета за престъпления, вариращи от незаконни заговори до умишлено нараняване на други.


Полицейските власти също така са започнали вътрешно разследване за това дали местното полицейско управление не е успяло да реагира навреме и дали са нарушени някакви разпоредби при прилагане на закона. Заместник-началникът на местното полицейско управление е отстранен от работа, се казва в изявлението.


Източник: CNNComments


bottom of page