top of page
  • albenacacheva

Китай предлага спешна помощ в размер на 4,4 млн. долара за пострадалата от земетресението Сирия


Китай ще предложи спешна хуманитарна помощ в размер на 30 млн. юана (4,4 млн. долара) на пострадалата от земетресението Сирия, съобщи говорителят на външното министерство Mao Ning на редовен брифинг в сряда.


Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Турция и Сирия нарасна до над 8700 души.


Mao заяви, че 2 млн. долара от спешната помощ ще бъдат използвани за дарения и крайно необходими хуманитарни доставки, като добави, че Китай ще ускори съществуващите проекти като например предоставяне на храна на засегнатите райони.


Китай вече се ангажира да предостави първия транш от 40 милиона юана спешна помощ на Турция.


Изпратеният от Китай спасителен екип пристигна на турското летище Адана рано в сряда, съобщи държавната телевизия CCTV.


Екипът, състоящ се от 82 души, донесе 20 тона медицински и други спасителни материали и оборудване, както и четири кучета за търсене и спасяване, добави CCTV.


Екипът ще си сътрудничи с местните власти, посолството на Китай в Турция, Организацията на обединените нации, както и други агенции в мисии за създаване на временно командване, търсене на изчезнали хора, както и предоставяне на медицинска помощ, заяви телевизията.


Освен това граждански спасителни екипи, наброяващи най-малко 52 души, от провинции като Guangdong, Jiangsu, Jiangxi и Zhejiang се отправят към засегнатите от земетресението райони в Турция за спасителни работи, съобщи CCTV.


Източник: Reuters

Yorumlar


bottom of page