top of page
  • Sakura

Китай разреши на двойките да имат до три деца


Китайското правителство ще позволи на двойките да имат три деца, съобщи държавната медия Xinhua, в опити да предотврати демографска криза.


Политбюрото на Китайската комунистическа партия е взело решението на среща днес. Не е ясно откога то ще влезе в сила обаче.


Това се случва три седмици след като Пекин публикува преброяването си за 2020, което показа, че има рязък спад в населението. Според Китайското национално статистическо бюро населението се е увеличило само с 5,38% през последното десетилетие - най-бавният темп на растеж от през поне 60-те години насам.


Китайската политика за едно дете беше въведена през 1979 г. и повече от 35 години ограничаваше двойките до един наследник, тъй като страната се опитваше да се справи с пренаселеността и да облекчи бедността.


Икономиката на Китай процъфтява през последните години и демографските му нужди се променят. Днес правителството разчита на голяма младежка работна сила в подкрепа на високи нива на икономически растеж.


В опит да избегне демографска криза китайското правителство обяви през 2015 г., че ще отслаби ограниченията за раждане, за да позволи до две деца на семейство.

Държавните медии се опитаха да натрупат подкрепа за кампанията. През 2018 г. медията, регулирана от комунистическата партия, People's Daily публикува статия, озаглавена „Раждането е не само семеен въпрос, но и национален проблем също“.


Обръщането на политиката обаче не успя да повиши раждаемостта в страната, която падна с почти 15% през 2020 г. Някои двойки твърдят, че нарастващите разходи за живот в Китай правят раждането на второ дете твърде скъпо.


В същото време населението на Китай бързо застарява, застрашавайки икономическия му растеж. Данните от преброяването на населението през 2020 г. показват, че делът на населението на възраст над 65 години нараства бързо през последното десетилетие, от 8,87% през 2010 г. на 13,5% през 2020 г.


Източник: CNN

Comentários


bottom of page