top of page
  • Team BKNews

Япония с нова агенция, която да се справя с проблемите, свързани с децата


Япония създаде нова агенция за надзор на политиките за децата, докато правителството на премиера Fumio Kishida се бори да се справи с намаляващата раждаемост в страната.


Агенцията за децата и семействата под директния надзор на премиера ще се справя с различни предизвикателства, включително опасно ниската раждаемост, малтретирането на деца и бедността, като контролира съставянето на политики, докато елиминира секционализма.


Агенцията, първият правителствен орган, създаден след Дигиталната агенция през септември 2021 г., обедини съответните отдели от Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи, както и офиса на кабинета. Заедно с хората от частния сектор и местните власти агенцията има около 430 служители.


Yumiko Watanabe, старши бюрократ в министерството на социалните грижи, оглавява агенцията.


На агенцията се дава старт, когато броят на бебетата, родени в страната през изминалата година, падна до под 800 хил. за първи път, откакто започва преброяването през 1899 г.


Kishida предупреди, че Япония е на косъм да загуби социалната си функция на фона на намаляващата раждаемост.


Освен да се занимава с проблема с раждаемостта, новата агенция трябва да подкрепя бременни жени, деца с увреждания и "млади гледачи" или деца, които се грижат за членовете на семейството си.


Сред новите мерки агенцията планира да представи система, изискваща свидетелство за липса на криминално досие, за хора, които поемат работа, свързана с деца, на фона на поредица от случаи през последните години на сексуален тормоз от детегледачи.


Въпреки че агенцията е създадена да елиминира секционализма сред правителствените организации, училищното образование - ключова област за децата - ще остане в ръцете на Министерството на образованието.


Около 4,8 трилиона йени бяха отпуснати на агенцията за фискалната година, започваща през април, но критиците казват, че може да е трудно да се осигури достатъчен бюджет за политики за деца по стабилен начин.


Kishida изрази готовност да „удвои“ разходите на администрацията си за политики за деца, но не уточни как ще осигури увеличената сума, подхранвайки спекулациите, че правителството ще трябва да увеличи данъците, за да финансира разходите.


Източник: Japan Times


コメント


bottom of page