top of page
  • Sakura

Работата на жена, завършила китайски университет, в гробище предизвика дебат за кариерата


Решението на човек, завършил китайски университет, да работи в гробище, за да постигне по-добър баланс между работата и личния живот и да избегне конфликтите в офиса, шокира много и предизвика онлайн дебат за предпочитанията на поколението Z в Китай.


Жената с фамилия Tan, 22-годишна, стана тема в социалната мрежа на континентален Китай, след като гордо сподели снимки на спокойното си работно място - гробище на планински склон в западната китайска община Chongqing - в Douyin, китайската версия на TikTok:

Нека ви покажа работната среда на човек, който поддържа гробове, от поколението Z. Простичка и лека работа е. Има котки и кучета и интернет. - споделя Tan, която живее в общежитие на място с колегите си.

Описвайки позицията като "живот на ранно пенсиониран", тя казва, че работата предлага време за отдих, живописна гледка и среда, свободна от политиката на офисите - да не говорим за дългото пътуване до работното място.

Тъй като живея тук, на шега се наричам пазач на гробове. - споделя тя.

Задълженията ѝ включват приемане на гости, продаване на гробове и поддържането им вместо близките на починалия.


Месечната ѝ заплата е около 4 000 юана (560 долара). Тя работи 6 дена в седмицата от 8:30 до 17 ч. всеки ден с двучасова обедна почивка.

Според правителствени данни средният годишен доход в Chongqing е бил 33 800 юана миналата година, което по груби сметки означава 2 800 юана на месец.


Видеото ѝ се разпространи в социалната мрежа и нетизените бяха изненадани, че наскоро завършил човек като Tan би избрал такава работа, тъй като обикновено гробищата се смятат за неприятни места за работа.


Но дори по-голям брой потребители реагираха със съчувствие и подкрепа, може би отразявайки нарастващата култура на забавяне на темпото на работа сред поколението Z в Китай.


През последните години китайското общество стана свидетел на социално движение, наречено tangping, при което младите хора правят минимума в протест на дългите часове и нереалистичните очаквания.

Смятано е преди, че такава работа носи лош късмет, но за модерните хора е спокойна. - гласи един от най-харесваните коментари под видеото на Tan.
И на мен ми харесва тази работа. Не трябва да се справяш с хора и няма офис политики. - друг споделя.

Тъй като е завършила мениджмънт на погребения и гробища в университета, работата се удава на Tan:

Това е просто обикновена работа. Просто правя нещо, което смятам за естествено. - казва тя
Удовлетворена съм от живота си в момента и ще продължа да работя това. - добавя

Китайският пазар на погребални услуги се разрасна значително през последните години, тъй като населението застарява бързо. През 2020 г. той е оценен на 257 милиарда юана (36 милиарда щатски долара), според китайската изследователска фирма Huajing Research.


Източник: SCMP
bottom of page