top of page
  • albenacacheva

"Горите на знаменитостите" се появяват като нова к-поп тенденция в Сеул


Очаква се тази година изкуствените горски зелени площи в Сеул да станат още по-гъсти, благодарение на феновете на к-попа от цял свят.


В четвъртък столичното правителство на Сеул съобщи, че в парк "Nanji Hangang" в западния край на Сеул, в квартал "Mapo", ще бъде създаден нов резерват с площ 10 000 кв. м. Там ще бъдат засадени дървета, закупени с пари, дарени от феновете на к-попа.


Отдел "Природа и екология" към Бюрото за паркове и отдих на градската управа заяви, че планира да започне работа в крайречния парк Nanji тази пролет. Те очакват, че с нарастването на популярността на к-поп в целия свят ще нараснат и даренията.

"Смятаме, че горите на знаменитостите в Сеул представляват модел за световната култура на к-поп феновете, за да се помогне за опазването на природата и да противодействат на климатичната криза", заяви служител от отдела.
"Искаме да подкрепим изцяло проекта, за да може този вид фендъм култура да се разшири още повече."

Чрез обединяването на различни "гори на знаменитостите", всяка от които е посветена на различна знаменитост, и разполагането на всичко това на едно място, новият обект в парка Nanji Hangang ще се превърне в най-голямата обща гора на знаменитостите в града на столичната река. Новият ландшафтен план на гората се различава от този на други гори на знаменитости, създадени в миналото; различните гори ще бъдат разположени около брега на реката, а не просто на случаен принцип.


Досега са създадени девет гори на знаменитости. Три гори на знаменитости има в парка Jamsil Hangang, две в Ichon, две в Gwangnaru и по една в Jamwon и Yeouido. Най-ранната от тях е "RM Forest No.1" в Jamsil, създадена през август 2019 г. С дарения, направени за лидера на световната к-поп сензация BTS, бяха засадени 1250 сватбени венци. Втората гора, кръстена на RM, е направена през септември 2020 г. в Ichon, където са засадени три източноазиатски хакбери и 200 храста тип „булчински венец“.


Други членове на групата - Jungkook, V, Jimin и Jin, също имат гори, кръстени на тях. Най-новата, № 9 "Гората на Jin" с 10 конски кестена, е представена в Yeouido през декември 2022 г. Към януари 2023 г. общият брой на дърветата във всички гори на знаменитости, финансирани от феновете на BTS, известни като армита, достига 3900.

Трот солистът Yongtak и Ha Sung Woon от момчешката група Wanna One също помолиха феновете си да се включат в каузата. Youngtak беше почетен с три китайски фрингетри и 400 крилати вретена през октомври 2021 г., а Ha - с четири череши Yoshino и 96 пантофилни хортензии през май 2022 г.

"Всяка гора струва средно от 24 милиона до 30 милиона вона (19 000 до 24 000 долара) за закупуване на дървета от местни ландшафтни фирми в Корея", заяви пред The Korea Times Cho Yun-hwan от Корейската екологична федерация.
"Феновете сами събраха парите и ни ги преведоха. Имаше много повече местни фенове в Корея, отколкото такива извън страната, които направиха вноски за тези проекти."

Градската управа заяви, че предстоящите гори на знаменитостите в парка Hangang ще включват декоративни инсталации, желани от феновете, като табелки с имената на техните идоли, оформяне на отпечатъци от стъпала или ръце, както и изрезки в естествена големина във формата на техните идоли.

"От музиката до филмите и спорта, звездите от различни жанрове на "hallyu" ще получат подкрепата на градската управа за създаването на повече гори в парка Nanji, посочва Joo Yong-tae, началник на Бюрото за отдих на река Хан.
"Горите определено спомагат за повишаване на обществената осведоменост за климатичната криза и необходимостта хората да разширят дейностите, свързани с климата. Също така се надяваме, че горите ще се превърнат в още една гореща туристическа точка в града".

Cho заяви, че техните инициативи са изцяло доброволни. Той каза, че феновете са мотивирани от своите идоли, които по един или друг начин се застъпват за климатичната защита:

Тъй като техните идоли са незаменими, феновете вярват, че такава е и Земята, посочи Cho.

Горите на знаменитостите произтичат от проекта на градската управа за градско развитие около реката, който започна през 2013 г. Той позволява на членове на обществеността, компании или фендъми на знаменитости да даряват пари и да засаждат дървета на тяхно име, за да подобрят ландшафта на крайречната среда и да подобрят качеството на въздуха в града. Досега органът е одобрил 588 различни гори, които включват почти 180 000 дървета.


Jang Se-bom, служител от отдела за природа и екология, потвърди, че нито една стотинка от хазната на градската управа не е похарчена за подготовката на дърветата за горите.

"Феновете даряват парите с цел да допринесат за фонда за закупуване и засаждане на дърветата", разказва Jang пред The Korea Times. Seoul KFEM работи с феновете при наемането на ландшафтно-архитектурни фирми за проектиране и създаване на горите на знаменитостите. Ние просто им предоставяме парче земя. За другите, които се интересуват от засаждане на дървета с техните имена, ние им осигуряваме и необходимите инструменти като лопати, ръкавици, тор и вода."

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page