top of page
  • albenacacheva

Капитанът Son Heung-min е готов да рискува здравето си заради феновете

Актуализирано: 19.11.2022 г.


За всеки спортист би било твърде рисковано да се върне към състезанията по-малко от месец след като е получил фрактура на лицето. Но Son Heung-min, обичаният капитан на южнокорейския мъжки национален отбор по футбол, твърди, че е готов да рискува собственото си здраве, стига да зарадва феновете.


В сряда Son проведе първата си тренировка с Южна Корея в Доха. Той е последният южнокорейски играч, който пристигна в Катар, страната домакин на предстоящото Световно първенство.


Звездата на Tottenham Hotspur претърпя операция за отстраняване на фрактури около лявото око на 4 ноември - травма, която получи при сблъсък с противник по време на мач от Шампионската лига. Само няколко дни по-късно Son обяви в социалните си мрежи, че ще бъде готов да играе на Световното първенство с предпазна маска.


И на сесията в сряда в тренировъчната база "Al Egla" в Доха той носеше черна карбонова маска в стил "Зоро", с изписан в бяло от лявата страна номер на фланелката му - "7".


На пресконференцията след тренировката Son нямаше окончателен отговор на въпроса, който вълнува повечето футболни фенове: сроковете за завръщането му.

"Аз не съм лекар. Трудно ми е да кажа кога ще мога да играя", заяви Son, чийто отбор играе първия си мач от група H на 24 ноември срещу Уругвай.
"Ще направя най-доброто, на което съм способен при тези обстоятелства. Но ми е трудно да кажа точно сега, че ще играя във всеки мач."

Son признава рисковете от контузии, с които се сблъскват футболистите, но казва, че това е част от професията на спортиста.

"От гледна точка на феновете може би прекалявам с това. Но футболистите винаги се състезават при такива рискове", добави Son.
"Просто искам да дам на нашите фенове радост и надежда. Повече от готов съм да поема тези рискове."

Son заяви, че вече е тренирал с маска с Tottenham, преди да се присъедини към националния отбор. Освен това е използвал времето за възстановяване след операцията, за да презареди силите си, но заяви, че състоянието му не би трябвало да е проблем.


Son често си играеше с маската по време на сесията в сряда и сподели, че това е така, защото отокът на лицето му продължава да спада.

"В началото бях изненадан колко удобна е маската", добави Son.
"Усещането тук е малко по-различно, отколкото в Англия, защото тук е по-топло и днес се изпотих много."

Капитанът каза, че е донесъл достатъчно маски в Доха, за да може да изпробва различни, за да реши коя му пасва най-добре.

"Тези карбонови маски са наистина леки и вероятно няма да се счупят", посочи Son.
"А ако някоя маска се счупи, това означава, че нещо се е случило с лицето ми. Така че се надявам да не се стигне до това."

Son е един от тримата южнокорейци, които са включени в третия пореден състав за Световната купа, като към тях се присъединяват вратарят Kim Seung-gyu и защитникът Kim Young-gwon. Son заяви, че все още има същото чувство за неотложност, както винаги.

"Всеки, който идва на Световното първенство, иска да играе добре, но е необходимо нещо повече от това", сподели Son.
"Реално погледнато, по-важно е да си подготвен за мачовете, отколкото просто да имаш желание да играеш добре. Не мога да предвидя бъдещето, но искам да направя това Световно първенство специално, като използвам и последния грам енергия, с който разполагам."

Източник: Yonhap

Comments


bottom of page