top of page
  • albenacacheva

Кметът на Пусан се срещна с президента Радев, за да събере подкрепа за Expo 2030


Кметът на Busan Park Heong-joon, който в момента е на посещение в Европа, за да популяризира кандидатурата на южния пристанищен град за домакин на Expo 2030, се срещна с българския президент Румен Радев, за да получи подкрепа от източноевропейската страна.


По време на срещата в българското президентство в София кметът връчи на Радев писмо от президента Yoon Suk-yeol, в което се търси сътрудничество и подкрепа за мисията на Пусан за провеждане на Expo.


Според градската управа на Пусан срещата е била конструктивна и за двете страни по отношение на бъдещия обмен. Българският президент е заявил, че желае да проведе среща на върха с Yoon и да развие двустранните отношения в стратегическо партньорство. Радев заяви, че след укрепването на двустранните отношения ще последва и подкрепата на европейската държава за кандидатурата на Пусан.


Park заяви, че Expo 2030 не е "просто събитие", а ще даде начало на сътрудничеството между двете страни, което "ще бъде от полза за всяка страна в дългосрочен план". Той добави, че двете страни са "сходни по отношение на географското си положение и богатия си културен опит, което може да им помогне да търсят обща основа за планиране на националните интереси в дългосрочен план".

Пристигайки в България след 171-вата Обща сесия на Международното бюро по изложенията (BIE) в Париж, кметът даде интервю за "24 часа", местна българска новинарска емисия, и обясни целта на посещението си. Според управата на град Пусан интервюто е излъчено от държавната телевизия на страната - Българската национална телевизия. Градската управа очакваше интервюто с "24 часа" да осигури критичен отзвук и да привлече положителни реакции от цяла Европа.


В четвъртък Park се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова в кметството на българската столица и установи приятелско партньорство между двата града. Това е първият подобен пакт, подписан с европейски град, и ще позволи на втория по големина град в Корея да работи със София в различни сектори, включително туризъм, култура, образование, информационни технологии и възобновяема енергия.


Кметът на Пусан се срещна и с министъра на икономиката и промишлеността на България Никола Стоянов, който отговаря за връзките на страната с BIE. Park информира Стоянов за целта и насоките на кандидатурата на южния пристанищен град за Expo 2030. От управата на град Пусан съобщиха, че министърът "е проявил висок интерес към двустранната търговия, по-широките инвестиции, както и към сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост".


Председателят на Търговско-промишлената камара на Пусан Jang In-wha и високопоставени служители на организацията също се присъединиха към срещата на кмета с българския министър, съобщават управата на град Пусан.

"Вместо краткосрочни цели, трябва да се споделят дългосрочни цели като общи взаимни интереси, за да се развиват отношенията между Пусан и България", заяви кметът в съобщение за медиите.
"Надявам се новото двустранно партньорство да достигне до практическо ниво и да премине в подкрепа на България за кандидатурата на Пусан за домакинство на изложението."

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page