top of page
  • albenacacheva

BTS с първи концерт пред родна публика след 864 дни прекъсване


Носене на маски през цялото време, никакви викове, никакви скокове, само ръкопляскане - никога досега не е имало к-поп концерт с такива правила, но дори и с тези правила концертът на BTS в Сеул в четвъртък разтърси олимпийския стадион "Jamsil" по-силно от всякога.


В четвъртък групата даде старт на серията концерти BTS Permission To Dance On Stage - Seoul в спортния комплекс в южната част на южнокорейската столица, на същото място, където за последен път проведе концерт на живо през октомври 2019 г. Олимпийският стадион беше мястото, където групата направи концерт без публика, който беше излъчен онлайн през октомври миналата година.


Облечена в червено и бяло, групата откри вечерта с "On" - песен, която отдавна се очакваше да бъде представена на живо пред корейските фенове. След това групата изпълни и вечните хитове "Fire" и "Dope". По време на "Dope" членовете си поиграха с камера на сцената, която предаваше на живо на огромните LED екрани зад тях, както и на екраните на феновете, които гледаха онлайн.

"Най-накрая сме заедно тук, на олимпийския стадион. Дойдохме тук преди пет месеца и пяхме пред камери, но това, че сега вие сте по местата, ни кара да се чувстваме по-различно" - каза RM. "Кога някога ще направим концерт, на който са разрешени само ръкопляскания? Това шоу ще остане в историята."
"Жалко е, че виковете са забранени, но по-важното е, че най-накрая сме тук заедно в едно и също пространство" - каза Suga.

Jungkook добави:

"Днес наистина ще дам всичко от себе си, за да не съжалявам. Моля, насладете се на момента с нас!"

V, който трябваше да остане седнал по време на концерта през октомври заради травма на крака, извика:

"Трябваше да остана седнал на последния концерт тук и се почувствах толкова възмутен, че тогава казах, че следващия път ще се върна със стоманени крака! Как изглеждат краката ми?"

Както групата беше обявила преди концерта, вечерта беше съставена само от изпълнения, в които участваха всичките седем членове. Това включваше песните "DNA", "Blue & Grey", "Blood, Sweat and Tears", "Fake Love", "Boy With Luv" и "Black Swan", последната от които групата дълго чакаше да изпълни на живо на сцената.


"Life Goes On" е песен, която заема специално място в сърцата на много армита, официалното име на феновете на групата, тъй като тя бе създадена в началото на глобалната пандемия от коронавирус, която все още продължава. След изпълнението J-Hope , с блеснали очи, каза:

"Трогателно е, че всъщност изпяхме "Life Goes On" пред армитата на олимпийския стадион."

BTS изпълниха за първи път на живо пред корейските си фенове, хитовете "Dynamite" и "Butter", които счупиха рекордите в множество класации. Това бе кулминацията на празника, в която групата танцува на ярките, диско-поп мелодии.


Неспособна да чуе гласовете на феновете, групата се постара да улови емоциите им въпреки маските и чрез движенията, които те можеха да правят, докато седят.

"Наистина се притеснявах, че вие не можете да вдигате шум, но видях, че някои хора удрят по коленете си така наистина силно, и това просто накара всички притеснения да изчезнат" - каза Jimin, който удряше по краката си, смеейки се.

Залата с капацитет 70 000 места беше далеч по-малко от наполовина празна, а посетителите бяха ограничени до 15 000 поради ограниченията за социално дистанциране, но изглеждаше, че BTS се забавляват повече от всякога. Момчетата спокойно общуваха помежду си и с феновете, като си подхвърляха шеги и закачки.

"Чувствах се наистина странно по-рано по време на репетицията. Имах чувството, че най-накрая съм се върнал у дома" - каза Jimin. "Чувствам се така, сякаш се виждаме със стар приятел след дълго време."

Песните от по-ранните им години - "Wings", "So What", "Idol", "Airplane", "Home" и "Bapsae" - бяха спомен от миналото както за групата, така и за феновете. За "Wings" членовете на групата успяха да се доближат до феновете, тъй като изпълниха песента на двуетажна подвижна сцена, която беше бутана по земята от персонала на стадиона.

"Изпълнихме "Wings" преди много време на това място и сега ми напомни за тогава" - каза Jimin.
"Подвижната сцена беше добра идея. По някаква причина тя накара сърцето ми да бие силно. Напомни ми за старите времена и това ме накара да се почувствам щастлив и носталгичен." - отбеляза Jungkook.

Като специален жест към феновете, които трябваше да седят в мълчание, BTS подкани публиката да се присъедини към изпълнението на "Mikrokosmos", като пляскат заедно с указанията, дадени на големия екран.


Jungkook каза:

"Това е първият концерт след две години и пет месеца, които се усещат като 23 години. Много мислих какво да кажа днес, но няма да е дълго. Много ми липсвахте и сега съм толкова щастлив. Въпреки че не можем да видим лицата ви и да чуем гласовете ви, се надяваме, че сте прекарали чудесно тази вечер с нас".
"Подготвяхме се много за този концерт. Обсъждахме много дали да променим целия списък с песни, който използвахме в САЩ. Но тъй като повечето корейски армита все още не са го виждали, решихме, че не трябва да правим големи промени. Хареса ли ви?" - попита Jin

Преди това групата направи турне в Лос Анджелис през ноември и декември преди концертите в Сеул.


J-Hope, най-пъстрият член на групата, се взираше в публиката с блестящи очи.

"Как сте, хора? Ако трябва да бъда честен, не мисля, че съм бил толкова добре през последните две години. Трябваше да чакаме неопределено време края на пандемията и единственото, което можех да правя, беше да мисля за вас. Осъзнах това днес. Въпреки че направихме толкова много неща, за да продължим шоуто без публика, днес ми стана ясно, че един концерт става цялостен, когато изпълнителят и публиката се съберат на едно място" - каза J-Hope.
"Благодаря ви, че дойдохте днес и ме отървахте от всички притеснения. Не мога да изразя с думи колко съм ви благодарен. Ще се постарая още повече на следващите концерти с тази енергия, която получих днес. Този първи ден означава толкова много за мен."
"Свършихме с проклетите "untact" (виртуални концерти)! Наистина не знаехме кога ще успеем да се справим с всичко. Физическото взаимодействие, обменът на енергия, шумът, скоковете - какво означаваше всичко това. Наистина вложихме всичко в този концерт и макар че не мога да кажа, че изобщо не бях обезкуражен (от всички ограничения), в крайна сметка беше много по-добре от виртуален концерт" - каза RM.
"Да изпеем “Home" по-рано беше наистина важно. Това е нашият истински дом. Наистина сме щастливи, че се върнахме у дома. Всичко това ще бъде просто един добър спомен, момент, за който ще разкажа на децата си. Благодаря ви, че сте част от това историческо шоу."

Преди финала на вечерта с "Permission to Dance", RM извика:

"Докато не се видим в по-добри условия, когато можем да скачаме и да викаме на висок глас, докато не можем да спазим това обещание, се надявам тази песен да ви изпълва с енергия. Army, тази песен се допълва от вас, където и да се намирате."

Тридневната поредица BTS Permission to Dance On Stage - Seoul продължи и през уикенда, като вторият ден бе достъпен на живо в киносалоните по света, а третият ден се излъчи онлайн. Предвижда се турнето на групата да продължи през април в Лас Вегас.


Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page