top of page
  • bknmoni

Книжарниците в Япония са напът да изчезнат заради намаляващо население


Книжарниците изчезват в Япония, тъй като се твърди, че броят им е намалял с почти една трета през последното десетилетие, засегнати от комбинация от намаляващо население и разпространението на интернет. Бяха издигнати гласове в знак на протест от жители на градове, които твърдят, че книжарниците са необходими за оживената градска среда, но броят на клиентите продължава да намалява. А това означава, че за да оцелеят, те трябва да проявят изобретателност. Takashima Shobo, книжарница със 72-годишна история в Koriyama, префектура Fukushima, е пример за това. Магазинът има старомодно усещане с огромна горна табела отпред с думата „КНИГИ“. Натъпкано с литературни произведения, списания и книги с картинки, наред с други публикации, това е рай за 'книжните червеи'. Но нито един клиент не разглеждаше рафтовете един късен следобед, когато собственикът Mizuo Takashima, на 67 години, обясни как все пак успява да реализира печалба.


"Магазинът допринася само с около 10% от общите продажби." - казва Takashima.
"90% от печалбата идва от доставка на книги за училищни и обществени библиотеки."

Според Японската издателска организация за развитие на информационната инфраструктура в момента в Япония има 11 952 книжарници, което е спад с около 30% от 16 722 през 2012 г. За да поддържа бизнеса си на повърхността, Takashima посещава компании и училища в града, за да рекламира услугата си за доставка на книги, докато служител на непълен работен ден се грижи за магазина му. Общините, които управляват библиотеки и училища, могат значително да помогнат на малките книжарници, ако набавят книги и други неща от местните книжарници, вместо от доставчици в Токио и други градове, казва той. Но подобни истории за успех са изключение. Местните власти в Tateyama, префектура Toyama, където единствената книжарница затвори през 2015 г., започнаха през януари тази година да се опитват да намерят нов управител, готов да отвори врати в града. Това е така, защото "много жители на града казват, че една книжарница е от съществено значение, за да направи града оживен". Но човек, свързан с фалиралия магазин, каза, че книгите просто "не се продават" поради намаляващото население на града.

"Дори и да се отвори нова книжарница, мисля, че пак ще бъде трудно."

Собственикът на единствената книжарница в град в друга префектура отбеляза, че продажбите на училищни учебници значително са спаднали поради намаляващата раждаемост в Япония.

"Честно казано, на ръба съм да реша дали да изляза от бизнеса, защото броят на училищата е намалял поради свиването на населението."

Твърди се, че брутните печалби на книжарниците в Япония са около 20%, след като платят остатъка от продажбите си на издатели и агенти за разпространение. Наред с намаляващото население и по-малкото читатели на книги през последните години, увеличаването на магазините, които предлагат списания, оказва допълнителен натиск върху книжарниците. Те също са били отрицателно повлияни от наличието на електронни книги и онлайн пазаруването. Не само в по-бедните райони, но дори и в Токио броят на книжарниците е намалял с приблизително 30% през последното десетилетие. Продължаващото намаляване на книжарниците не предвещава нищо добро и за читателите на книги, казва Kazuyuki Ishii, изпълнителен директор на Японската федерация на книжарниците.

"Поради намаляването на броя на книжарниците, има голяма вероятност четящата популация да намалее, което ще постави началото на порочен кръг. Дойде време цялата издателска индустрия да си хване ръцете и да помисли за контрамерки."

Източник: The Japan Times

Comments


bottom of page