top of page
  • Sakura

10 книги, които се появяват в к-драми и трябва да прочетете


К-драмите винаги имат от всичко. Не само че се фокусират върху актьорския състав, химията на героите, сюжета, музиката и кинематографията, но и на малки детайли като литературни препратки и книжни аксесоари.


Книгите играят важна роля в корейските сериали. Например, ако професията на един от главните персонажи е свързана с литературата, ще има много препратки към четива. Понякога те помагат за създаването или изграждането на герой, както наблюдаваме в “My Beloved Summer”, или дори са движеща сила в историята като в “I’m Not a Robot” или “Hotel del Luna”.


“To Room Nineteen” от Дорис Лесинг

“To Room Nineteen” е написана от лауреата на Нобелова награда за литература Doris Lessing и е колекция от кратки истории. Една от тях разглежда контролиран брак на средната класа, а друга – Жена на покрива – проследява мъж, обсебен в жена, която обича да се пече на слънце.


Видяна в: Because This Is My First Life (2017)


“Щастливият принц” от Оскар Уайлд

“Щастливият принц” разказва историята на позлатена статуя и лястовица, която е на път за Египет. Изпитвайки трудности по време на пътуването си, тя намира убежище в краката на златна статуя на принц. По негова молба лястовицата започва да носи парчето от статуята на по-малко щастливите.


Видяна в: My Absolute Boyfriend (2019)


“Every Day A Good Day” от Норико Моришита

В тази книга авторът разказва за изминалите 25 години, в които е изучавала японската култура за пиене на чай и как всеки аспект от нея отразява преживяванията ѝ. От справянето със сложни емоции в първия си ден от колежа до справянето с търсенето на работа чаят винаги е бил част от живота ѝ.


Видяна в: Romance is a Bonus Book (2019)


“The Unbearable Lightness of Being” от Милан Кундера


“The Unbearable Lightness of Being” следва млада жена, влюбена в женкар. Въпреки че той я обича, също така не може да спре да се среща с любовницата си, която по ирония на съдбата също има собствен любовник.


Видяна в: Our Beloved Summer (2022)


“Любов по време на холера” от Габриел Гарсия Маркес

“Любов по време на холера” е епичната любовна история на двама души, които много се обичат въпреки разликата в статуса си. Когато бащата на Фермина се намесва във връзката им, тя решава да се омъжи за богат доктор. Това разбива сърцето на Флорентино, но той е решен да си я върне. Той се издига в кариерата и пази любовта си към Фермина. Когато съпругът ѝ умира, Флорентино отново се обяснява в любов.


Видяна в: My Roommate is a Gumiho (2021)


“The Wind in the Willows” от Кенет Греъм

“The Wind in the Willows” може да е детска книга, но си заслужава четенето. Историята се съсредоточава върху четири животни: къртица, плъх, жаба и язовец. Всички те живеят в пасторална версия на Англия през епохата на Едуард.


Видяна в: When the Weather Is Fine (2020)


“Sein und Zeit (Being and Time) ” от Мартин Хайдегер

Смятана за най-добрата творба на немския философ Мартин Хайдегер, „Битие и време“ е книга за разбиране на екзистенциализма. Има значително влияние върху много философски и литературни теории.


Видяна в: Hotel del Luna (2019)


“Плюшеното зайче” от Марджъри Уилямс

“Плюшеното зайче” е още една детска книга, която си заслужава да бъде прочетена. Разказва историята на плюшен заек, чието желание да стане истински ще се сбъдне чрез любовта на собственика му.


Видяна в: I’m Not a Robot (2017)


“Като гореща вода за шоколад” от Like Water for Chocolate

“Като гореща вода за шоколад” се върти около семейство само от жени. Най-малката дъщеря Тита не може да се омъжи, защото трябва да се грижи за майка си. Но тя се влюбва в Педро. Знаейки, че няма да може да се ожени за Тита, той решава да сключи брак със сестра ѝ Росаура, за да може все пак да бъде близо до Тита.


Видяна в: Our Beloved Summer (2022)


“Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир

Тя описва събитията около сватбата на херцога на Атина, Тезей, и Хиполита. Те включват приключенията на четирима влюбени младежи от Атина и една група от шестима самодейни актьори, които са контролирани и манипулирани от феи, населяващи горите, където са поместени повечето събития.


Видяна в: Our Beloved Summer (2022)


Източник: Tatler

bottom of page