top of page
 • Team BKNews

Развлекателни компании обясняват пред Dispatch за Synnara и продажбата на албумите си


Общо 18 компании, включително BIGHIT Music, SM Entertainment, JYP Entertainment и Pledis Entertainment, разкриха пред Dispatch защо не могат просто да спрат продажбите на албумите на изпълнителите си в Synnara след разкритието, че компанията е свързана с мистериозна секта.


В момента на всяко място на Synnara Records в Южна Корея могат да бъдат открити албуми за закупуване на IVE, Jisoo, NewJeans, DoJaeJung и SEVENTEEN. Но компании като Starship Entertainment и Pledis Entertainment публично бойкотираха дистрибутора, като изключиха Synnara от списъка на местата, от които хората могат да поръчат албумите на изпълнителите им. Въпреки това магазините все още са пълни с албумите.


Dispatch интервюира общо 18 компании по този случай. Това само медийна игра на компаниите ли е било? Или е проблем в индустрията за разпространение на албуми като цяло? 18-те компании, участвали в интервюто, са:

 1. Starship Entertainment

 2. WM Entertainment

 3. IST Entertainment

 4. SM Entertainment

 5. Pledis Entertainment

 6. HIGHUP Entertainment

 7. BIGHIT Music

 8. Cube Entertainment

 9. iMe Korea

 10. Source Music

 11. Maroo Entertainment

 12. Mystic Story

 13. Popmusic Entertainment

 14. JYP Entertainment

 15. Star Empire

 16. Superbell Company

 17. Wake One Entertainment

 18. RBW

Dispatch са решили да обобщят отговорите на компаниите, така че отговорите на въпросите на Dispatch са колективните мисли на всички 18 интервюирани компании.


Synnara Records е компания, създадена от Kim Ki Soon, лидера на сектата Aga Dongsan, през 1982 г. Приходите от Synnara били огромен източник за финансиране на сектата. Сектата имала и доста приходи благодарение на упорития труд на последователите си. В момента Synnara имат около 50 служители, но не всички са свързани със сектата.


В: Компанията знаела ли е за проблемите, свързани със Synnara?
О: Честно казано, не би ли трябвало компанията да е поне малко наясно? Това е компания, създадена от сектата Aga Dongsan, нали? Въпреки това не знаехме каква е Kim Ki Soon, затова е още по-шокиращо.

В: Как работи продажбата на албуми всъщност?
О: Повечето компании имат договори с дистрибутори. Компанията и дистрибуторът подписват договор, след това дистрибуторът доставя албумите до търговски обекти като Synnara.

В: Какво е мястото на Synnara тогава? На върха по продажби ли са?
О: Преди се казваше: "Онлайн са Synnara, офлайн - Hottracks". Всъщност имаше много фен събития, проведени чрез Synnara. Вече албумите могат да бъдат закупени от много различни платформи. Също така има много компании със собствени магазини...

В: Любопитни сме за структурата на договора. Кой има повече сила във връзката?
О: В случая на връзката между продуцента и дистрибутора, компанията има повече сила. Що се отнася до дистрибуцията и продажбите, дистрибуторът има повече сила от продавача. Например Starship Entertainment биха имали повече власт над Kakao, които са дистрибуторите. Но Kakao биха имали повече власт от Synnara, които продават албумите.

В: Не може ли компанията да поиска продажбите в определен магазин да бъдат забранени?
О: Може и да е възможно между страните, но определено не е лесен въпрос. Ако договорът е просто сделка за един път, възможно е просто да кажеш: "Не изпращайте този албум в Synnara". Но компаниите, дистрибуторите и Synnara са свързани с договорни задължения за дълъг период от време.

В: За дълъг период от време? Може ли да дадете пример?
О: Вземете например компания. Те дебютират начинаеща група, но няма да продават албумите им в магазин. Но какво за миналите албуми за по-старшите им групи? Ами албумите, които магазинът вече има? Агенциите, дистрибуторите и доставчиците поддържат своите търговски отношения от дълго време. Веднага след като една компания реши да изтегли нов албум от рафтовете, тя също трябва да изтегли всички албуми на предишните си изпълнители.

В: Има ли проблем с останалата стока?
О: Това беше само един пример. Има по-голям, фундаментален проблем. Компанията подписва договор с дистрибутора и дистрибуторът подписва сделка със Synnara. А чужбина? Няма как чуждестранните фенове да бъдат спрени да купуват от Synnara.

В: Няма ли начин Synnara да спрат да бъдат снабдявани с албуми?
О: Да кажем, че е имало незаконност в процеса по продажба. Компанията или дистрибуторът не могат да поискат забрана на продажбите на база нарушение на договора. Личните проблеми на председателя на Synnara също нямат общо с договора за продажба. Албумите не могат да бъдат принудително премахнати от Synnara.

В: Това връща спомени за миналия бойкот на UNIQLO.
О: Точно така. В разгара на антияпонските настроения в Корея в страната се проведе движението „БЕЗ ЯПОНИЯ“. Имаше и кампания за спиране на пазаруването от UNIQLO и неносене на техните продукти. Но беше ли позволено на хората да създават барикади пред UNIQLO? Това беше просто доброволно участие в бойкота срещу UNIQLO, не става насила. И има друг проблем.

В: Друг проблем?
О: За реалистичните проблеми, пред които малките и средните компании се изправят. Проблемът на т.нар. “MG” (минимална гаранция) е един от тях. Synnara и други доставчици представят минимално гарантирано количество албуми, които ще закупят от малки и средни компании. С други думи те плащат на компанията предварително за албумите, например: “Ще закупим 20 хил. копия от албума предварително“. Ако компанията получи MG, е невъзможно албумът да се премахне от рафтовете на продавача.

В: Как реагират компаниите сега?
О: Изглежда, те се опитват да изключат Synnara. Най-доброто нещо, което компаниите могат да направят сега, е да изключат Synnara от обявленията си откъде албумът може да се закупи.

В: Какъв е очакваният ефект от това?
О: Всъщност има много места, от които може да се закупи албум, и не са Synnara. Има YES24 и Aladin, както и други. Компаниите могат да насочат феновете към други платформи и да им помогнат да харчат парите си разумно. Starship започнаха добре.

В: Има ли друг начин освен обявленията за продажбите на албумите?
О: Има много начини и единият е изключване от фен събития за доставчика. С това компанията елиминира предимството да се закупи албум от Synnara, където предимството може да е автограф. Повечето компании се съгласиха да не провеждат фен събития със Synnara.

В: Може ли да има промяна в продължителността на договора с дистрибутора?
О: Трудно е да се даде отговор в този момент. Да приемем, че чуждестранна компания поддържа връзката си със Synnara. Продажбите в чужбина също не могат да бъдат пренебрегнати. Има толкова много допълнителни неща, които трябва да се проверят.

В крайна сметка Dispatch споделиха, че от феновете зависи дали бойкотът ще бъде приложен. Ако феновете купуват албумите от други доставчици, тогава Synnara ще бъдат най-засегнатата страна.


Източник: KoreabooComments


bottom of page