top of page
  • Sakura

24 от най-добрите корейски драми на 2023 година


Тази година също се измина неусетно! По традиция е време да видим кои корейски драми успяха да се наредят сред любимите ни и защо.


Ако трябва да бъдем честни, първата половина на 2023 година не ни подари много запомнящи се продукции, но за сметка на това втората половина компенсира и една след друга се наредиха голям брой интересни текущи драми, които да задържат вниманието ни.


Бележка: Драмите не са подредени във вид на класация, а хронологично по месеци на излизане.


Crash Course in Romance

След като прекратява кариерата си на спортист, към момента Nam Haeng Sun е собственик на магазин за гарнитури. Ведрият ѝ характер и безкрайна енергия привличат вниманието на Choi Chi Yeol – популярен частен учител.


Crash Course in Romance се нарежда сред най-добрите романтични комедии на 2023 година, които успяват да уловят и други теми покрай любовта. В случая се запознахме по-отблизо с конкурентната образователна система в Корея, а по-конкретно – частните школи, превърнали се във въпрос на живот и смърт за ученици и родители.


Taxi Driver 2

Сериалът проследява събитията след успешното отмъщение на Do Gi. Макар че екипът на Rainbow Deluxe Taxi се разпада, той отново е изкушен да въздава справедливост и дори приветства нов член.


Ако харесвате първия сезон, то няма как да пропуснете втория, в който различните случаи, в които главните герои трябва да се намесят, продължават да носят доза напрежение и вълнение.


Call It Love

Драмата проследява историята на Sim Woo Joo, която е изгонена от любовницата на баща си след смъртта му. Търсейки отмъщение, тя се сближава с Han Dong Jin – сина на любовницата на баща си.


Макар че годината беше изпълнена с драми, в които главна тема е отмъщението, Call It Love се отличава с гледната си точка – за да може любовта да се разкрие в пълната си красота пред героинята, тя трябва да намери начин да преодолее горчивината в себе си. Утеха намира в Han Dong Jin – самотен работохолик. Цитатът от мелодрамата: “Да разбереш самотата на другите – за мен това е началото на любовта”, перфектно обобщава смисъла ѝ.


The Glory 2

Във втория сезон видяхме как Moon Dong Eun продължава с плана си за отмъщение към хората, които са я тормозили, и този път до нея е Joo Yeo Jeong. Въпреки че Dong Eun знае последствията от действията си (трябва да се превърне в злодеите, които е мразила, за целта), тя смята, че всеки трябва да си получи заслуженото и не се отклонява от пътя си.


Действието във втората част се развива също толкова бързо и е изпълнено с обрати, а за финала, без да издаваме нищо повече, можем да кажем, че е удовлетворяващ, за разлика от финала на много подобни драми.


Bo Ra! Deborah

Драмата се върти около отношенията между Yeon Bo Ra, чиято работа е да дава любовни съвети и е успешен автор, и Lee Soo Hyuk, който работи в издателство и не се впечатлява лесно.


Превъплъщенията на Yoo In Na винаги са дръзки, макар и понякога безразсъдни. Героинята ѝ внезапно е принудена да осъзнае, че не разбира нищо от това, за което е писала досега, и ще ѝ се наложи да лично да провери теориите си за любовта.


Издателят Lee Soo Hyuk, от друга страна, е костелив орех и ще трябва да пребори предразсъдъците си към Bo Ra. Забавна, но и пълна с неочаквани прозрения за това какво трябва да даваш в една връзка и къде е лимитът, Bo Ra! Deborah печели място в списъка ни.


Dr. Romantic 3

Д-р Kim Sa Bu и екипът му от болница Doldam са отдадени на спасяването на животи. След три години трябва да отвори център, оборудван с най-новата медицинска технология. Преди официалното му откриване, се разгръща криза на севернокорейски кораб, плаващ в южнокорейски води. Доктори от болницата отпътуват, за да помогнат на ранените на борда, но пациентите трябва да бъдат преместени в болницата. Южнокорейското правителство обаче иска севернокорейските пациенти да бъдат върнати в страната си във връзка с дипломацията. Посред този хаос Cha Jin Man – бивш съперник на д-р Kim Sa Bu – е извикан, за да управлява новия медицински център.


Завръщайки се за трети пореден път, драмата се утвърждава като класика за зрителите. Сериалът отново ни показва, че лекарите също са хора със свои противоречиви мисли и чувства и ни представя сблъсък на различния разбирания и подходи в медицината.


The Good Bad Mother

Сюжетът се върти около Young Soon – самотна майка и фермерка, и нейния син Kang Ho. Въпреки че го отглежда сама с много обич, стриктността ѝ кара Kang Ho да я мисли за лоша майка. Вече като възрастен, Kang Ho е коравосърдечен прокурор. Той отбягва майка си, но неочакван инцидент го принуждава да се върне в родното си място и да започне отначало.


Корейските драми много пъти са разгръщали образите на добрата и лошата майка, но The Good Bad Mother размива границите. Young Soon не е перфектна майка и в опита си да отгледа идеалния син го дистанцира от себе си, но също така наблюдаваме как иска най-доброто за него и трудностите в живота ѝ са я направили още по-непримирима. Драмата показва и последствията от ограниченията, на които е бил подложен Kang Ho. Двамата герои обаче получават втори шанс да поправят грешките си след трагичен инцидент.


Bloodhounds

Двама млади боксьори се обединяват с лихвар, за да победят Smile Capital – безмилостен бизнес, който се възползва от финансово затруднените.  


Освен че Woo Do Hwan и Lee Sang Yi са страхотно дуо, екшън сцените са на ниво. Затова, ако не се притеснявате от повече кървави и брутални сцени, гледали сте Taxi Driver и/или просто обичате герои, които се борят срещу несправедливости, задължително гледайте.


Revenant

Историята проследява жена, обладана от зъл дух, и мъж, който може да вижда зли духове. Двамата разгадават тайните около мистериозни смъртни случаи.


Revenant не е типично ужаси – макар че вероятно няма да ви изплаши много, все пак е мрачна драма, която изважда на показ лошото в човешката природа, а то надминава всяко свръхестествено в представите ви. Освен това вплита в себе си фолклорни мотиви, което само по себе си е интересно, ако се интересувате повече от корейската култура.


Not Others

Not Others е историята на Kim Eun Mi, която става млада майка, и дъщеря ѝ Jin Hee. Вече пораснала, Jin Hee е полицай и още живее с майка си – физиотерапевт. Те постоянно се карат помежду си дори за най-малкото, но въпреки това много се обичат.


От една страна, Eun Mi още се чувства млада и понякога се държи детински, а от друга – Jin Hee постоянно чувства, че нещата трябва да са под неин контрол. Покрай смеха ще успеете да видите едни искрени взаимоотношения, които невинаги са гладки, но си заслужава да се бориш заради тях.


D.P. 2

Тази година много драми се завърнаха с нов сезон и DP не е изключение. Както и преди, Ahn Joon Ho и Han Ho Yul изпълняват задачите си, докато едновременно с това се опитват да променят една жестока система, пълна с трагични истории.


My Dearest

Забравете за комедийните роли на Namkoong Min, защото тук определено ще ви разплаче. В My Dearest той се превъплъщава в Lee Jang Hyun, мистериозен мъж, за когото никой не знае нищо. Той се влюбва в Yu Gil Chae – красива и малко разглезена благородница, която е аутсайдер, защото другите дами ѝ завиждат. На фона на войната през XVII век обаче, те трябва да се разделят преди още да са осъзнали чувствата си.


Историческата драма ще ви впечатли с героите, които постепенно ще израстат, докато се сблъскват с трудности. Макар че действието се развива по-бавно, бъдете сигурни, че ще ви е необходимо, за да си поемете дъх и да отворите следващия наситен с емоции епизод.


Moving

Базираният върху уебтун сериал успя още с излизането си да спечели вниманието и в крайна сметка се превърна в един от най-обичаните за тази година. Той се върти около ученици, които са наследили сили от родителите си. За да защитят себе си и семействата си от експлоатация, те трябва да държат способностите си в тайна.


Героите обаче не са тип Мери Сю – те не са идеални и въпреки способностите си не могат всичко. Също като обикновените хора, те имат близки, които искат да опазят и за които се притесняват във всеки един момент. Така че, дори ако свръхестественото не е по ваш вкус, пак можете да гледате драмата, защото има от всичко по малко – последователен и интригуващ сюжет, обрати, екшън, романтика, семейни отношения…


Behind Your Touch

Тук важи правилото да не съдим книгата по корицата. Звучи ли сюжетът нелеп? Да, жена придобива дарбата да вижда миналото на хора или животни, чиито задни части докосва. Беше ли интересно? Да. Гледахме ли го? Пак да.


Bong Ye Bun успява да използва способността си по най-добрия начин, а именно като помогне на детектив, който разследва поредица от убийства. Мистериозната част е доста сполучлива, защото няма да е лесно да познаете кой стои зад престъпленията, а дори и да се сетите, драмата ви е подготвила още капани по пътя.

Сериалът проследява обикновена жена, работеща в офис, която е комплексирана заради външността си, но вечер тя се преобразява в известна интернет личност, покрита с маска. Дотук добре, но нататък ще е доста трудно да ви обясним сюжета – просто трябва сами да гледате. Но ще ви кажем, че животът на Kim Mo Mi се преобръща на 180 градуса и следват такива неочаквани събития, че няма да заспите, докато не изгледате и последния епизод.


A Time Called You

Приятелят на Han Jun Hee е починал преди година, но тя още не го е преодоляла и той много ѝ липсва. Един ден тя пътува назад във времето и се озовава в 1998 г. като ученичката Kwon Min Joo. Там се запознава с Nam Si Heon, който много прилича на починалия ѝ приятел Koo Yeon Jun.


Ако сюжетът ви звучи познат, то това е, защото корейската драма е римейк на тайванската Someday or One Day. Макар че оригиналът си е оригинал, не можем да отречем, че сложната история за пътуване във времето е предадена красиво и в корейската версия, особено когато задачата се пада на Ahn Hyo Seop и Jeon Yeo Been.


Twinkling Watermelon

Още една драма за пътуване във времето, която е направена както трябва. Тя разказва за Eun Gyeol, който е КОДА. Всъщност, ако сте гледали американския филм от 2021 година, вероятно вече се досещате, че това означава дете на глухонеми родители.


През деня Eun Gyeol е примерен ученик, но вечер свири в банда. Когато попада в странен музикален магазин, той е върнат в 1995 година, където се запознава с баща си и майка си като млади и, за негова изненада, разбира, че баща му невинаги е бил глух.

В настоящето Eun Gyeol се чувства отговорен за останалите, тъй като той е единственият в семейството, който чува и говори, но докато е в миналото, осъзнава, че не е нужно да носи целия товар върху раменете си и неговите родители са преминали през какво ли не, за да осигурят на него и брат му добър живот.


От факта, че “кода” е и пасаж, който слага край на музикално произведение, до името на главния персонаж и на бандата, свързано с Фрида Кало, и още – всичко сочи, че драмата е направена с много мисъл и сърце. Тя ще ви накара не само да мислите какво ще стане нататък, но и да чувствате силно всякакви емоции – тъга, радост, носталгия и много други. Сигурни сме, че животът на всички ни би бил по-добър, ако имаше някой като Eun Gyeol в него.


The Worst of Evil

Действието се развива в Сеул през 90-те години на миналия век, когато бивш диджей започва да продава нов силен наркотик. Тъй като полицията не знае много за произхода на тези наркотици, за да разбие организацията, селският полицай Park Jun Mu има задачата да се внедри в нея. Той разбира, че съпругата му, която също е детектив, доброволно се е съгласила да участва в опасната мисия, но и явно има минало с наркобарона. Ето защо, докато се опитва да се бори с наркокартела, Park Jun Mu защитава съпругата си.


The Worst of Evil има всичко, от което се нуждае един криминален сериал, и ще накара кръвта ви да кипи от напрежение и гняв към престъпниците.


A Good Day to Be A Dog

Ще ви помолим отново да прочетете правилото, което важи за Behind Your Touch. Да кажем, че над една жена виси проклятие, превръщащо я в куче, когато целуне някого, едва ли е най-добрият начин да ви заинригуваме, но все пак драмата е перфектното развлечение за дните, в които не искате да мислите много. Не влагайте много логика – ако трябва да се убедите, вижте актьорите (Cha Eun Woo, Park Gyu Young и Lee Hyun Woo).


Castaway Diva

Mok Ha винаги е мечтала да стане певица, но в ученическите си години попада на самотен остров, където оцелява над 15 години. Зрителите проследяват не само как се опитва да сбъдне мечтата си, но и как се учи да живее истински и да се справя с предизвикателствата на живота. След неуспешни драми, свързани с музиката (например Heavenly idol), Castaway Diva определено е глътка свеж въздух.


Perfect Marriage Revenge

Продукцията проследява историята на Han Yi Joo (Jung Yoo Min) – жена, която сключва фалшив брак със Seo Do Guk, за да отмъсти на истинския си съпруг.

Може да отнесем драмата към т.нар. силно преувеличени makjang, но за разлика от повечето, е само с 12 епизода. Вероятно много пъти ще се ядосате, но в това им е чара – не се сърдете, това само означава, че актьорите са си свършили работата добре.


Daily Dose of Sunshine

Сериалът разказва за медицинската сестра Jung Da Eun (Park Bo Young), която дълбоко се интересува от пациентите си. Когато е преместена в психиатричното отделение, тя среща нови предизвикателства. За да помогне на хора с наранено сърце, тя самата трябва да е в хармония със себе си.


Понякога и медицинските лица, които трябва да се грижат за пациенти по цял ден и да им съчувстват, са психически обременени. Такива проблеми не бива да се превръщат в тема табу, а напротив – необходимо е непрекъснато да си ги припомняме.


The Story of Park’s Marriage Contract

Поредната драма за пътуване във времето (все още се излъчва), на която си заслужава да обърнете внимание. В нея ергенът Kang Tae Ha и Park Yeon Woo, която от настоящето се озовава в Чосон през XIX век, сключват брак по договор.


Death’s Game

Сериалът разказва за мъж, който получава повече от един втори шанс да живее, след като се изправя пред смъртта. Park So Dam играе Смъртта, която осъжда Choi Yi Jae (Seo In Guk) да живее и умира 12 пъти, преди първият му живот да свърши.


Не само че драмата е пълна с любими актьори - Park So Dam, Seo In Guk, Go Youn Jung, Kim Mi Kyung, Choi Si Won, Lee Jae Wook, Lee Do Hyun и още много, но и има причина да са се съгласили за този проект – историите са толкова интересни, че 4 епизода не са достатъчни и с нетърпение чакаме втората част, която започва на 5 януари.

Comments


bottom of page