top of page
  • Team BKNews

Инцидентът с ядките: как пакетче с ядки разкри злоупотребата с власт на богаташите в Южна Корея?


На 5 декември 2014 г. полет 086 на Korean Air трябваше да се върне обратно до гейта, след като вече беше на пистата, подготвяйки се да излети от международното летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк. Но какво може да е било толкова спешно, че самолетът да трябва да се върне? Отговорът се крие в пътник първа класа, който искал да изгони шефа на кабинния екипаж, и, изненадващо, авиокомпанията се подчинила.

Това било така, защото пътникът бил не кой да е, а Heather Cho (позната и като Cho Hyun Ah) - вицепрезидентът на Korean Air тогава и дъщерята на председателя и изпълнителен директор на Korean Air - Cho Yang Ho. Когато Cho се качила на самолета за Сеул, получила затворено пакетче с ядки макадамия, както всеки друг пътник първа класа. Но тя се ядосала, че не ѝ сервирали в чиния, така че се скарала на стюардесата Kim Do Hee, която сервирала, и поискала да види шефа на кабинния екипаж Park Chang Jin, за да се оплаче. Свидетели съобщават, че Cho физически нападнала и двамата членове на екипажа и накарала шефа да моли за прошка на колене, докато тя удряла кокалчетата му с ъгъла на таблета си.

Heather Cho

Тогава Cho поискала Park да бъде изгонен от самолета, заради което самолетът трябвало да се върне до гейта, причинявайки 20-минутно закъснение за останалите 250 пътници на борда. Авиокомпанията пуснала официално извинение за пътниците, но също така прикрила Cho, като казала, че тя просто изпълнявала дълга си и проверявала за качеството на услугите и безопасността. Когато пътник първа класа се свързал с компанията, за да подаде оплакване за инцидента, те ѝ изпратили макет на самолет и календар по пощата като извинение. Този пример е достатъчен, за да разберем до каква степен компанията е искала да прикрие цялата ситуация.

Heather Cho със служители на Korean Air

Първоначално Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта съобщава, че Комисията за разследване на авиационни и железопътни произшествия разглежда случая. Министърът на транспорта Suh Seoung Hwan уверява, че ще има безпристрастно разследване. Korean Air обаче опитват да унищожат проблема в зародиш и предполагаемо се свързват с Kim Do Hee, която била уволнена след инцидента, за да я притиснат да свидетелства, че е подала молба за напускане по собствено желание. В допълнение двама от членовете на разследващия екип били бивши служители на Korean Air. Тези два фактора накарали Kim да заподозре възможно пристрастие в разследването, така че тя съобщила инцидента директно на медиите. Така случаят незабавно се превърнал в сензация.

Heather Cho (по средата)

Обществото било възмутено. Уверението на Suh вече нямало сила и законодателите скоро започват да настояват Съветът за одит и инспекция да се намеси в разследването. Насред хаоса е разкрито, че през 2013 г. Cho нападнала друга стюардеса за това, че не сготвила нудълите ѝ веднага. Инцидентът бил прикрит от компанията и според полицейските доклади Korean Air се опитали да премахнат и данните за инцидента с ядките.


Това разкритие още повече развълнува обществеността и Cho подава оставка за длъжността си като вицепрезидент на Korean Air. Въпреки че говорела за напускане на всички позиции в компанията и филиалите ѝ, тя всъщност била още на позиции като: председател на Korean Air, президент на KAL Hotel Network и Hanjin Tour.

Съдебните процеси по този случай започват през януари 2015 г. В Западния окръжен съд на Сеул ответникът отхвърля всички обвинения, но бащата на Cho, който присъства на процеса, заявява, че Park може да се върне на работа без никакви неудобства. Интересното е, че въпреки множеството призовки Park отсъствал от съда. От друга страна, Kim Do Hee свидетелства, че Cho я бутнала и я накарала да коленичи, след като сервирала пакетираните ядки. Тя също твърдяла, че компанията се опитвала да ѝ запуши устата, предлагайки ѝ позиция на преподавател в свързан с KAL колеж.

На 12 февруари 2015 г. Cho получава присъда една година затвор за възпрепятстване на авиационната безопасност чрез сменяне на плана на полета. В Южна Корея това конкретно престъпление може да се наказва с до десет години затвор, но през май 2015 г. Върховният съд в Сеул я призна за невинна по обвинението и присъдата й беше намалена на 10 месеца и две години условна. Тя беше пусната незабавно, след като прекара пет месеца в затвора.

Park Chang Jin проговори за проблема, след като предполагаемо Cho е започнала слухове за сексуална връзка между него и Kim Do Hee. И двамата завеждат много граждански дела с частични успехи. Западният окръжен съд на Сеул отсъжда Korean Air да плати на Park 20 млн. вона за опит да го принуди да прекрати делото и допълнителни 30 млн. вона като обезщетение за нападение над него. И двамата служители са върнати на длъжностите си до 2016 г.

Този случай също така разкри пред обществеността някои нежелани истории на семейство Cho. Братът на Heather Cho - Won Tae - е бил разследван от полицията за предполагаемо бутане на възрастна жена през 2005 г. От друга страна, баща ѝ Cho Yang Ho беше осъден за укриване на данъци през 2000 г. Той, баща му и брат му са били обвинени в получаване на милиони отстъпки, докато са купували самолети от Boeing и Airbus, и в укриване на данъци върху парите.


Този nutgate, също наричан и случай на “изблик на гняв заради ядки”, отвори широка дискусия за злоупотребата с власт на тези наследствени бизнес конгломерати, държани в капиталистическа Южна Корея. С намалена присъда Cho се измъкна почти без наказания. Въпреки че пътническите тарифи на вътрешните полети на Korean Air отбелязаха годишен спад от 6,6% през 2014 г., това беше краткотраен ефект. За южнокорейското общество конгломератите не са нещо ново и управляващите ги се измъкват от престъпления на практика без наказания. Все пак в страна, управлявана от chaebol-и, фактът, че двамата служители са получили справедливост и извършителят е държан под отговорност, се смята до известна степен за голям успех за обикновените хора в страната.


Източник: KoreabooComments


bottom of page